Hírek, újdonságok

Mit tegyünk oda, ahová nem fér ablak?

Mit tegyünk oda, ahová nem fér ablak?

A népmesében az együgyű ember a kalapjában hordta a fényt a lakásába, mégsem sikerült világosságot teremtenie. Aztán rájött: ha üt egy nyílást a falon, bejön a fény magától.

Az üvegtégla nem a múlt század találmánya; már az 1800-as évek végén rendelkezésre állt az építőiparban, például gyárfalak nagy falfelületeinek kialakításához. A múlt század elején aztán magasabb színvonalú építészeti alkotásokban is fontos szerepet kapott, rendszerint ablakok helyettesítésére használták, olyan falfelületeken, ahol ablakot nem lehetett nyitni, de fényre szükség volt. Manapság már nemcsak bevilágítóként, hanem belső térformálóként: válaszfalak, térelválasztók, sőt bútorok anyagaként is igen kedvelt. Ideális megoldás lépcsőházak építésénél, fürdőszobáknál, belső közlekedőknél, telekhatárra néző falaknál nyílászárók kiváltására, belsőépítészeti megoldásoknál pultok és válaszfalak építéséhez.

Az üvegtégla hőszigetelő képessége, a benne lévő légüres tér miatt igen jó, de hangszigetelő képessége is kiváló. További előnyös tulajdonsága a tűzbiztosság: a 8 cm-es üvegtéglafalak tűzállósága egyenértékű egy 13 cm-es tömör téglafaléval.

Színe és változatos textúrája izgalmas fényjátékot eredményez, négyzethálós rendszere kreatív formai játékokra ad lehetőséget. Az üvegtéglából kialakított fal nem teherhordó, súlyát a téglák közti vasbetonszerkezet hordja. Üvegtéglafal készítéséhez a fal nyomvonalát követő vezetőléceket kell elhelyezni. A beépítést megkönnyíti az üvegtégla ragasztó habarcs, ami egyben fugázó is.