Hírek, újdonságok

Fényár okosan

Fényár okosan

Korunk nyílászárói számára alapvető elvárás a hőszigetelő tulajdonság, így egy helyesen beépített ablak nagyszerű partner a hőmegtartásban. A környezet- és energiatudatosság jegyében továbbgondolkodva azonban a fejlesztők átlépve korlátaikat további lehetőségeket is elérhetővé tettek.

Korábban a két üveges ablak volt az egyértelműen elfogadott, így nyílászáró cserekor is csak ebben gondolkodtak a kivitelezők. Mára már megjelentek a három üveges megoldások, az üvegek között kripton vagy argon gázzal töltve, amelyek tovább fokozzák a hőszigetelést a tömítéssel megsegítve. Azonban alapvető probléma volt az ún. „Solar kivitel” megjelenéséig, hogy ugyan a hőszigetelés tökéletesen megvalósult, de az ablaküveg vastagságának köszönhetően kevesebb fény jutott be a laktérbe. Ezt a problémát küszöbölték ki a fejlesztők a Solar megoldással, amelynél a korábban alig láthatóan halványzöld üveget felcserélték egy fehér megoldással, így az indokoltnál korábbi villanykapcsolás is feleslegessé vált azáltal, hogy a korábbi 40%-os fényáteresztő képesség megemelkedett 60%-ra.
Célszerű tehát fényárban úszó lakrészünkre szánt nyílászárók megválasztásánál a fenti szempontokat figyelembe venni, így otthonunk élhetőbbé és korszerűvé varázsolhatjuk.