Hírek, újdonságok

Miért fontos a légkamrák száma az ablakoknál?

Miért fontos a légkamrák száma az ablakoknál?

Ha nyílászárót vásárolunk, ráadásul minőségi terméket akarunk venni, tisztában kell lennünk azzal, milyen paraméterek befolyásolhatják annak hatékonyságát például a hőszigetelés terén. Gyakran használt kifejezés például a kamraszám, de mit is jelent pontosan?

Minden nyílászáró rendelkezik bizonyos számú kamrával. A kínálat jellemzően 3 és 7 légkamra közötti mennyiséget tartalmazó ablakokból áll. Általánosságban a kamrák funkciója, hogy segítsenek a merevítésben – bár azt gondolnánk, hogy elsősorban a szigetelés miatt számít, hány légkamra is kerül kialakításra, valójában ez másodlagos szempont a stabilitás után, bár persze fontos. Ugyanakkor ne hagyjuk becsapni magunkat – a kamrák számának emelése csakis akkor számít, ha a beépítési vastagság is ezzel együtt növekszik.

Arra is figyelni kell, hogy a beépített üveg rétegeinek száma, vastagsága, tehát szigetelési tényezői összhangban legyenek a keret kamraszámával. Így egyensúly jön létre, s nem alakul ki hőhíd, nem fog az ablak az egyik helyen jobban, máshol pedig kevésbé hatékonyan szigetelni.

Mielőtt minőségi nyílászárót vásárolunk, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a legjobb megoldást választjuk, kérdezzünk a termék paramétereiről bátran, s ne hagyjuk, hogy tévútra vezessenek.