Hírek, újdonságok

Fa ablakok a ’70-es évektől

Fa ablakok a ’70-es évektől

A fa ablakok kialakítása ma már nagyban eltér a múlt század megoldásaitól. Ettől függetlenül a korai fa nyílászárók is megfeleltek az elvárásoknak, esetenként még ma is jó szolgálatot tesznek tulajdonosaiknak.

Vegyük végig ezeket a fa nyílászárókat a ’70-es évektől.


1, Első körben a Tessauer ablakokról szeretnék pár sort írni, melyek népszerűsége a panelépületek felépítése alatt növekedett meg. Ezek a nyílászárók alapvetően két elemből épülnek fel, melyeket csavarral rögzítettek egymáshoz, Tessauer csavarokkal, innen ered az elnevezésük is. Számos panelépületen még a mai napig megfigyelhetjük őket.

2, A Gerébtokos ablakokat a körfolyosós házak építése során alkalmazták. Ilyen esetekben két ablakprofil került beépítésre távtartókkal. Továbbá létezik belőlük egy és kétrétegű, a kétrétegű kiviteleket kettő szárnyal szerelték, ezek befelé nyithatóak.

3, A Pallótokos ablakokat a régi parasztházakba építették, két szárnnyal. A belső szárny befelé nyílik, míg a külső szárny kifelé nyílik. Ezeknek az ablakoknak a hőszigetelése nagyon gyengének mondható, minden esetben érdemes őket új ablakokra cserélni.

4, A Dufa és Sofa ablakok akkoriban elég drágák voltak, azonban ehhez kaptak a vásárlók egy igazán időtálló, jól szigetelő nyílászárót, rendszerint a középosztály választotta ezeket az ablakokat az 1970-es évek környékén.