Hírek, újdonságok

AUTOMATIKUS SZELLŐZTETÉS

AUTOMATIKUS SZELLŐZTETÉS

A légbevezető és légelvezető elemei a belső páratartalom folyamatos érzékelésével, zsaluk nyitásával és zárásával a lakás minden helyiségében, illetve teljes területén, automatikusan és külső segédenergia nélkül szabályozzák a beáramló friss levegő, valamint az elvezetésre kerülő szennyezett levegő mennyiségét, biztosítva ezzel a belső légtérben a mindenkori optimális légcserét és a páratartalmat.

A fokozottan hő, hang és légszigetelt nyílászárók szellőzésének megoldására a PREMIER Ablakrendszerek közép és felsőkategóriás ablakcsaládjai alapkivitelben tartalmaznak vasalati résszellőzőt. A légbevezetők és légelvezetők felár ellenében rendelhetők.

Közismert, hogy minden emberi tevékenység több, kevesebb mennyiségű páratermeléssel jár.

Néhány jellemző adat

Pihenő személy: 40 g/ház az 320 g éjszakánként és személyenként
Zuhanyozás: 2000 g/ház az 300 g zuhanyozáskor
Ruhaszárítás: 2000 g/gép azaz 200 g naponta és személyenként
Főzés: 1000-2000 g/főzés azaz 3000 g naponta

Egy 3-4 tagú család átlagos napi páratermelése, illetve víz felszabadítása elérheti a 10-15-20 kg-ot. Fentiek mellett meg kell említeni, hogy a lakások páraterhelése a lakásban lakók számának, a légtérfogat függvényében, illetve az életvitel szerint (lakásokban gondozott zöld növényzet, az akváriumok, terráriumok, szobákban száradó ruha, stb.) erősen változó, tehát egy-egy lakás páraterhelése a közölt átlagértékeknél lényegesen magasabb is lehet.

A mai, korszerű építőipari anyagok és nyílászárók alkalmazása merőben új követelményeket támaszt a lakások átfogó szellőztetésének tervezésével szemben. Az úgynevezett légtömör ablakok megjelenésével ugyanis, a lakások szellőztetésének tervezésekor figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a helyiségek, helyiség-csoportok, sőt többszintes épületek is, a határoló falak, illetve a külső nyílászárók által alkotott zárt rendszerré váltak.

A levegő bevezetését és elvezetését is magában foglaló, minden helyiségre kiterjedő, tervezett szellőztetés hiányában – különösen az őszi, téli és tavaszi hónapokban – a belső terekben termelődő és megnövekvő páratartalom a falfelületeken és a nyílászárók felületein csapódik le.

A magas belső páratartalom amellett, hogy rontja a komfortérzetet, kondenzációs páralecsapódásokat okoz, amelyek a felületi foltosodásban és penészesedésben jelentkező esztétikai hibák mellett károsítják az épület szerkezeti elemeit is.

A megfelelő komfortérzetet biztosító szellőztetés különös jelentősséggel bír olyan lakások esetén, ahol az előírt határértékeket meghaladó külső, járműforgalomból, vagy egyéb okokból származó zajterhelést csak a megfelelő hangszigetelési paraméterekkel rendelkező nyílászárók teszik elviselhetővé.

A szellőzési rendszerek működési elvéből következik, hogy szabályozott légcserére azokban a helyiségekben és olyan időpontokban, illetve mértékben kerül sor, ahol, amikor, és ahogy azt a megemelkedett páratartalom indokolja.

Elmondható, hogy a szellőztetési rendszerek légbevezető és légelvezető elemeinek automatikus működése megelőzve a
páralecsapódásokat, annak összes károsító következményét, optimalizált, és megfelelő komfortérzetet biztosító folyamatos légcserét biztosítanak, valamint jelentős fűtési energia megtakarítást is eredményeznek, hiszen alkalmazásukkal kiváltható a tradicionális szellőztetés.