Hírek, újdonságok

Ablakaink, ajtóink védelmében

Ablakaink, ajtóink védelmében

Hol tartja Ön értékeit? Esetleg a ruhásszekrényben, a bútorok szövete alatt, netán a fagyasztóban? Biztos lehet benne, hogy ezek azok a helyek, ahol a betörő először keresgélni fog. Legyen elővigyázatos!

 A betörők délelőtt 10 óra és délután 3 között érkeznek világszinten. Ennek mi az oka? Mert Ön dolgozik, ebédel, éppen a kisgyerekért ment az oviba. A betörő első lépésként telefonál a hálózati számon, azt remélve, hogy senki nem veszi fel a telefont. Ha reménye beigazolódott meg is kísérli a bejutást. Átlagosan 8-12 percet tölt el a házban, és akkor már igazán ráérős, viszont ha fél percnél tovább kell feszegetnie egy ablakot, gyakorta továbbáll. Érdemes kifeszítésvédőket szereltetni az ablakokra, amelyekkel megnövelhető a tolvaj bejutási ideje. Darabja körülbelül 10 ezer forint.

A betörők elsődleges célcsoportjai a készpénz, ékszerek, kisebb elektronikus berendezések, tehát ami könnyen mozdítható és értékes. Több mint 30%-uk a főbejáratot vagy a bejárati ajtó melletti ablakot használja. A hátsó ajtót választja a tolvajok közel 25%-a, a garázsnál és az emeleti ablaknál csupán 10%-uk próbálkozik.
Ezek a számadatok mind azt bizonyítják, hogy elsősorban az ablakok, ajtók minőségére kell odafigyelnünk. A biztonsági láncok hasznosnak tűnhetnek, de az esetek nagy részében vajmi keveset érnek, hiszen könnyedén átszakíthatóak. Pénztárcabarát a biztonsági rács felszereltetése akár már 60 ezer forinttól. Ha biztonságban szeretnénk aludni, akkor ezekre a biztonságvédelmi eszközökre áldozni kell, de nyugodtan alhatunk egy biztonsági ajtóval körülbelül 120 ezer forinttól.

Amire érdemes ügyelnie:

  1. A bejárati ajtó alapanyaga valamilyen keményebb fa és fém legyen, ne legyen rajta ablak. Védje őket kívülről ráccsal, ha úgy látja szükségesnek.
  2. Használjon hevederzárat. Nem állítható, hogy nem törhető fel, de amíg a betörő eljátszik vele, máris több az esélye annak, hogy valaki észreveszi. Ezen felül a hevederzár célja, hogy az ajtót ne emelhessék ki. Hengerzárak esetében a kilógó zárbetétet is fedje le.
  3. Ellenőrizze, hogy van-e ablakai közelében például fa, amire felmászva a betörő könnyedén betörheti az ablakot. Az Ön dolga, hogy tiszta területeket teremtsen háza körül. Ehhez az kell, hogy megszüntesse a szerteágazó faágakat és a gondozatlan sövényt. Ez azért is fontos, mert a betörőnek így nincs esélye elbújni. Az ablakokra felszerelhető törésbiztos ablakfólia is.
  4. Ha idegenek csengetnek be, akkor ne nyisson rögtön ajtót. Ha azt mondják, vízórát olvasnak le, nyugodtan gyanakodjon, mert az igazi vízóra-leolvasók előbb odatelefonálnak, időpontot egyeztetnek.
  5. Ha igazán gyanakvó, felszerelheti házát bel-és kültéri álkamerákkal. Ezeknek valójában mozgásérzékelők, mozgás esetén villognak, majd leállnak. 3-6 ezer forintért már kaphatók. Kültéri "valós" biztonsági kamerák esetében érdemes legalább 60 ezer forinttal számolnia.
  6. Szállodákban alkalmaznak kártyás ajtózárat, de Ön számára is elérhető közel 30 ezer forinttól.
  7. A házszám könnyen észrevehető legyen a kiérkező rendőrök számára. Ha nincs kutyánk, akkor is legyen kinn ’A kutya harap’ tábla.

Forrás: Győri Otthon Magazin