Hírek, újdonságok

Ablakok, ajtók tárháza

Ablakok, ajtók tárháza

Az ablak és ajtó megválasztása hosszú évtizedekre szóló döntés. Fontos, hogy a nyílászárók harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, esztétikus és nem utolsó sorban tartós legyen. Az ablak ajtó kínálat óriási: vajon melyiket válasszuk, milyen szempontok alapján döntsünk?

Az ajtók és ablakok kiválasztásánál lehetőségünk van a hagyományos formák és standard méretek mellett az egyedi alakzatok és különleges méretek kiválasztására is. Az igény és funkció szerint megteremthető a nyílászárók és a ház összhangja, amelyet csak tovább fokozhatunk a háromszögletű, ívelt, kosárgörbe vagy akár csúcsíves ablakokkal. A gyártók széles termékkínálatában mind az ablakoknál, mind a bejárati ajtóknál változatos forma- és színvilág közül választhatunk. Vajon melyik a legjobb nyílászáró? A válasz talán meglepő: a jól megcsinált nyílászáró a legjobb, nem számít, hogy miből készült. Viszont megdöbbentő különbségek fedezhetők fel a különböző ablak- és ajtógyártók árai között.

ELŐNYÖK, HÁTRÁNYOK

Érdemes tisztában lennünk azzal, milyen minőség és szolgáltatás párosul az alacsonyabb vagy magasabb nyílászáró - árhoz annak érdekében, hogy olcsó, időtálló, ugyanakkor igényes ablakunk-ajtónk legyen. A döntésnél nem érdemes a legolcsóbb megoldásra törekedni és kompromisszumokba belemenni, hiszen minden részletnek illeszkednie kell egymáshoz a tökéletes eredmény érdekében. Az esztétikus megjelenés és a megfizethető ár mellett figyelnünk kell pl. a kiszemelt szerkezet hő- és zajszigetelő tulajdonságaira, valamint hogy mennyire betörésálló. Mérlegelnünk kell karbantartási igényeit, de a tartósság, a strapabíró kivitelezés is fontos szempont lehet. Például a műanyag és fém ablakokkal, ajtókkal szemben a fa hátránya, hogy az erős napsugárzásnak kitett felületek festését a legkorszerűbb felületkezelés esetén is 4-6 év után fel kell újítani. (A világosabb színek kevesebb napfényt szívnak magukba, ezért tartósabbak.) A szerkezet tartóssága függ a felhasználás helyétől is. Nem mindegy, hogy az ablakot egy családi ház eresszel védett földszintjére szánjuk, vagy egy szélnek, esőnek kitett, többszintes épület homlokzatára kerül majd. Az ajtóknál is hasonló a helyzet. A kívülre nyíló bejárati ajtónak lényegesen strapabíróbbnak kell lennie, mint például egy lépcsőházba nyílónak.

FA NYÍLÁSZÁRÓK

Az elmúlt néhány évtizedben a fém és műanyag ablak- és ajtószerkezetek megjelenésével úgy tűnt, a fa szerkezetek fokozatosan háttérbe szorulnak, de az új évezred beköszöntével értéke és megbecsültsége újra nőni kezdett. A fa természetes anyag, ezért olyan esetekben, ahol az épített környezetben a fa, a kő, a kerámia dominál, vagy az épület háborítatlan természeti környezetben áll, mindenképpen indokolt fa ablakok és ajtók alkalmazása. A fából készült ablakok, ajtók nyújtják a legmagasabb komfortérzetet, ezen felül a lakás berendezésének dekoratív részét képezik. Fa nyílászárók készülhetnek a tölgytől a vörös- és borovi fenyőn át nyír, cseresznye vagy bükk alapanyagból. Az ablakok szárny- és tokszerkezeteit három rétegből ragasztva gyártják. Az egyes rétegek nagyobb fahibák kiejtésével, hosszabb-rövidebb darabokból, hossztoldással készülnek. Az így előállított alapanyagból készített ablakok, ajtók nem csavarodnak, nem repednek, és minőségüket évtizedekig megőrzik. Fa nyílászárókhoz érdemes olyan lazúros felületkezelést választanunk, amely látni engedi az anyag eredeti, természetes erezetét. A jól karbantartott fa ablakok, ajtók igen hosszú élettartamúak (nem számít ritkaságnak a 80 évesnél régebbi nyílászáró sem). Bár a fa éghető anyag, az elterjedt nézettel ellentétben nagy tűzbiztonságot nyújt.

MŰANYAG ABLAKOK

Magyarországon a kilencvenes évek elején kezdte meg térhódítását a műanyag nyílászáró. A kínálat azóta is folyamatosan nő. A műanyag szerkezetek minden építési technológiához illeszkedni tudnak, egyaránt beépíthetők családi házba, intézményekbe és iparcsarnokokba. Az egyedi méretre gyártásnak és az utólagos beszerelésnek köszönhetően nemcsak új építésnél, hanem rekonstrukcióknál is alkalmazhatók. Amennyiben egyedi ablakokat szeretnénk házunkba beépíttetni, annak sincs akadálya. Ha úgy kívánjuk, különböző alakú, íves, osztású ablakokat is legyártathatunk. A műanyag ablakok és ajtók további előnye, hogy tisztításuk könnyű, energiatakarékosak, tartósak, könnyen kezelhetőek. A műanyag ablakoknál sokféle árnyékolási megoldás lehetséges: külső és belső redőnybeépítés, szúnyoghálók, napellenzők, zsalutáblák stb. És ami szintén nem utolsó szempont, hogy a műanyag ajtók és ablakok ára általában fele a  hasonló típusú fa nyílászárókénak.

FÉM NYÍLÁSZÁRÓK

A nagy, átlátszó üvegfelületek tervezésénél szívesen alkalmazzák a fém kereteket, tokokat, mert ezek jól bírják a nagyobb üvegtáblák súlyát. Az acél és az alumínium eleganciája a modern stílusú magánházban éppúgy érvényesül, mint egy belvárosi üvegpalotában. A fém ablakkeretek piacán egyre gyakrabban találkozhatunk íves formákkal, merész vonalvezetéssel, ami feledteti a fém hűvös hatását. Sokaknak a fém szó hallatára egyből az ezüstszürke szín ugrik be, azonban ezeknek a fémkereteknek tulajdonképpen annyiféle színe lehet, mint a műanyagból készülteknek. A felületkezelés porszórással történik, amellyel a keret megkapja végleges színét. A fém ablakoknak, ajtóknak leghosszabb az élettartamuk, utólagos felületkezelést nem igényelnek, viszont drágábbak is a fa és műanyag nyílászárótípusoknál. Az alumínium ablakok és ajtók eleve nem rozsdásodnak, az acélkeretek és -ajtók pedig előzetes korrózióvédelemmel kerülnek ki a gyártó kezéből.
Egy karbantartásra szoruló, rosszul működő nyílászáró akár a fűtési energiánk egyharmadát is kieresztheti az ablakon. A fémből készült ajtók és ablakok esetében ez a probléma jóval összetettebb, hiszen a fémek jó hővezetők. Ennek kiküszöbölésére szolgál a hőhídmentesítés. Ennek során a fémek közé jól hőszigetelő anyagokat ékelnek. Ennek eredményeképpen elérhetők a fánál és a műanyagnál mért hőátbocsátási értékek. Biztonságtechnikai szempontból érdemes még megjegyezni, hogy az acél vagy alumínium nyílászárók tűzvédelmi szempontból is megbízhatóbbak az éghető fánál és a hő hatására olvadó műanyagnál. A nyílászárópiacon találkozhatunk vegyes alapanyagú nyílászárókkal is. Ezekben az ún. „szendvicsszerkezetekben” az anyagok rétegekben kerülnek egymásra. Például a fa-alumínium nyílászárók a fa jó hőszigetelését egyesítik az alumínium tartósságával és eleganciájával.

Forrás: www.otletmozaik.hu