Hírek, újdonságok

Aktív házakról

Aktív házakról

A passzív ház minősítést akkor érdemli ki egy épület, ha minden egyes négyzetmétere kifűthető - és hűthető - évente 15 kWh energiával. Az aktív ház pedig olyan passzív ház, amely több energiát állít elő, mint amennyit maga felhasznál.

A három liter fűtőolaj energiatartalma - némi leegyszerűsítéssel - 30 kWh, s ugyanennyi az energiatartalma három köbméter földgáznak is. Így az alacsony energiaigényű ház évente 30 kWh energiával fűthető ki négyzetméterenként, illetve a passzív és az aktív ház felhasználása 1,5 liter fűtőolaj vagy 1,5 köbméter földgáz.
A passzív ház minősítést akkor érdemli ki egy épület, ha minden egyes négyzetmétere kifűthető - és hűthető - évente 15 kWh energiával.

Az aktív ház pedig olyan passzív ház, amely több energiát állít elő, mint amennyit maga felhasznál.

A három liter fűtőolaj energiatartalma - némi leegyszerűsítéssel - 30 kWh, s ugyanennyi az energiatartalma három köbméter földgáznak is. Így az alacsony energiaigényű ház évente 30 kWh energiával fűthető ki négyzetméterenként, illetve a passzív és az aktív ház felhasználása 1,5 liter fűtőolaj vagy 1,5 köbméter földgáz.Az épületeket azonban nem csak fűteni kell: a különféle gépek, berendezések szintén energiát fogyasztanak. Hogy mennyit, annak az aktív háznál van különös jelentősége, hiszen azt is a háznak magának kell megtermelnie. Amennyiben a hűtő-, a mosó- és a mosogatógép a legtakarékosabb változat, és led-es fényforrások világítanak, akkor is közel 100 kWh energia szükséges a ház minden egyes négyzetméterére vetítve ahhoz, hogy a fűtés-hűtés mellett valamennyi funkció működjön. Tehát ennyit kell a háznak termelnie.
Ez két eszközzel érhető el: a meleg vizet előállító napkollektorral, és az áramot termelő napelemmel. (Ausztriában viszsza nem térítendő állami támogatás jár ezekre, mégpedig a beruházás 30 százaléka erejéig, a napkollektorra maximum ötezer, a napelemre pedig legfeljebb 12 ezer euró.) Akik próbálták már nálunk az áramszolgáltatónál elérni, hogy vegye át tőlük a napelemmel termelt fölös áramot, tudnának beszélni az érdekeltségről.
A háromliteres kategória ma Nyugat -Európa sok országában követelmény ,a ház nem kap építési engedélyt, ha ezt nem teljesíti. Több országban pedig kitűzték a dátumot - ez többnyire a jövő évtized közepére esik -, amikortól csak passzív házat lehet építeni.
A felújításoknál is követelmény az energiahatékonyság. Ausztriában szakértővel kell kiszámoltatni, hogy a falak hőszigetelése, az ablakok cseréje és a fűtés korszerűsítése után fajlagosan mennyi energiát fogyaszt a ház, és ehhez igazítják a támogatást - ami egyszázalékos kamatozású, tízéves futamidejű hitel. Az energetikai intézkedéseket pontozzák, és ahhoz jár a támogatás. Külön pontszám jár annak, aki az olajkazánt pellet üzemanyagúra cseréli (a pellet készülhet faaprítékból, szénából, szalmából vagy más, megújuló tüzelőanyagból).
Fazekas Péter, a Kampa TrendHaus Kft. ügyvezetője egy minapi előadásában azt fejtegette, hogy a határoló falak hőszigetelését egy határ után nem éri meg vastagítani, viszont az ablakot jó hőszigetelésűre kell cserélni, és géppel kell szellőztetni a házat. Ezek teszik energetikailag optimálissá az épületet.
A szakértő szerint fűtésre a jó hatásfokú kondenzációs gázkazán, padlófűtéssel párosítva az optimális, a mai energiaárak mellett legolcsóbb megoldás. Egy jó minőségű, hagyományos gázkazán 300 ezer forintba, egy kondenzációs 400 ezerbe kerül. Egy könnyen telepíthető levegős hőszivattyú ára meghaladja a kétmillió forintot, és a jelenlegi árak mellett magasabb lesz az erre kifizetett villanyszámla, mint a gázkazán számlája. A pelletfűtés beruházása egymillió forint körül van.

Forrás: Népszabadság online