Hírek, újdonságok

Az ablakok és ajtók friss levegőt adhatnak

Az ablakok és ajtók friss levegőt adhatnak

Mindannyian tapasztalhattuk azt a kellemetlen érzést, amikor a friss levegőről belépve egy helyiségbe szinte visszahőköltünk a rossz levegőtől. Ez a nem megfelelő szellőztetésnek és a tökéletesen záródó, korszerű ablakoknak, ajtóknak köszönhető.

Persze semmi baj ezekkel az ún. légtömör ablakokkal, ajtókkal, a probléma elsősorban az, hogy kevéssé ismertek a kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetés technikái.

A szerkezeti hiányosságok miatt a fa ablak, ajtó rései, hézagai folyamatosan biztosították a lakás természetes légcseréjét, de ezeket a ablakokat, ajtókat felváltották a tökéletesen záródó, dupla esetleg tripla üvegezésű, jó minőségű hő-, hang- és légszigetelt változatok. Ezek beépítésével gyakorlatilag megszűnik a természetes légcsere. Így a lakásokban a megfelelő szellőztetés hiányában jelentős mértékben növekedhet a belső páratartalom. Ha a rosszul szellőző épületben esetleg a hőszigetelés kivitelezése során hibákat is vétettek, akkor bizony kialakulnak a hőhidak, melyek mentén bekövetkezik a páralecsapódás, és előbb-utóbb megjelennek a penészfoltok.

A legsúlyosabb probléma mégiscsak az, hogy jelentősen lerontja a rosszul szellőző helyiségekben tartózkodók komfortérzetét, így egészségét, az „elhasznált” levegő, vagyis a megnövekedett szén-dioxid- és páratartalom. Márpedig ebből nem keveset állítunk elő, egy 3-4 tagú család átlagos napi páratermelése, ill. vízfelszabadítása elérheti a 10-15-20 kilogrammot is.

A kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetési rendszerek kiépítése az új építésű házakban Európa sok országában már előírás. A szellőzés szempontjából is a gondosan tervezett lakásokban a lakóhelyiségek közötti légmozgás biztosítása miatt belső küszöbök már nem készülnek.

A szabályozott légcserét biztosító rendszerek utólag is pótolhatók. Ilyenek például a nyílászárókba építhető légbevezetők (AERECO), vagy a REHAU nyílászáróknál az ablakfalc-szellőztetők. Ezek a rendszerek automatikusan biztosítják a légcserét. A rendszerbe épített páratartalom-, ezen belül levegőáramlás-, nyomáskülönbség- érzékelők automatikusan zárják, ill. nyitják a csappantyúkat, így biztosítva a levegő be- és kiáramlását.

Forrás: www.otletmozaik.hu