Hírek, újdonságok

Az üveglaptól a hőszigetelt műanyag ablakig

Az üveglaptól a hőszigetelt műanyag ablakig

A műanyag ablak hőszigetelési képességét, szakszerűen megfogalmazva a hőátbocsátási tényezőjét az U érték mutatja meg nekünk, amelynek mértékegysége W/m2K.


A hőátbocsátási tényező (U érték) definíciója:
1 m2 felületen, 1 Kelvin fok hőmérsékletkülönbség  hatására hány Watt energia áramlik át az ablakon.

Fontos tudnivaló, hogy a műanyag ablakok U és U értékei között különbség van. Megkülönböztetünk Ug értéket az ablaknál, ez az üveg hőátbocsátási tényezőjét jelenti. Tehát azt, amely érték kifejezetten csak magára az üvegre, és nem a teljes műanyag ablakra vonatkozik. Az Uf érték a tok és szárnyszerkezetre vonatkozik.

Találkozhatunk még Uw értékkel is a műanyag ablaknál. Ez mutatja a teljes ablak hőátbocsátási tényezőjét. Tehát a teljes ablak, az üvegfelület és a keret együttesen milyen értékkel rendelkezik.

A mai korban a házak műanyag ablakaiba fokozottan hőszigetelt üvegeket érdemes beépíteni. Ez komfortérzet javuláshoz (nincs kellemetlen hideg érzet a műanyag ablak közelében), energia megtakarításhoz, és ezáltal pénzspóroláshoz vezet. Egy üveg akkor tekinthető fokozottan hőszigetelt üvegnek, ha az Ug értéke legalább 1,0 W/m2K.


Hogyan érjük el, hogy a 4 mm-es üvegből készült műanyag ablak, amely üvegnek a hőátbocsátási tényezője Ug=5,8 W/m2K fokozottan hőszigetelt üvegű műanyag ablak legyen?



Ahhoz, hogy csak az üveg segítségével érjük el ezt az értéket (1,0 W/m2K) 70 cm vastag üveget kellene ablakunkba tenni. Nem csak ez a meglepően nagy vastagság, ami gátját szabja ennek a lehetőségnek, hanem az is, hogy az így kialakított 70 cm vastag üveglap négyzetméterének súlya megközelítőleg 1750 kg.

Tehát a fokozottan hőszigetelő üveg eléréséhez más technikát kell bevetni. Röviden szemléltetjük, hogy jutunk el a fokozottan hőszigetelt műanyag ablakig.

Egy 4 mm-es üveglap hőátbocsátási értéke 5,8 W/m2K. Ha ebből kettőt egymás mellé teszünk, akkor köztük egy légréteg alakul ki, így Ug= 2,8 W/m2K értéket kapunk. A két üveg „összeillesztését” speciális távtartó teszi lehetővé.
A két üveglap között egy alumínium távtartó segítségével alakítják ki a 16 mm-es légrést. Maga az alumínium távtartó hőhidat képezne az ablaküvegek között. Ha ezt a hőhidat butil ragasztóanyaggal megszakítjuk, amely egyben a két üveglapot a távtartóhoz is rögzíti, akkor az előbb említett negatív hatás nem lép fel az ablaküvegnél. Az üveglapok közötti párásodás ellen pedig egy nedvszívó zeolittartalmú abszorbenst alkalmaznak.
(A PERMIER  Ablakrendszereknél gyártott, TPS meleg peremről írt korábbi cikkünk: http://www.ajto-ablak.com/uveg/ )


A következő szintet képviselő ablaküveget (Ug= 1,4 W/m2K) úgy érik el a gyártók, hogy a kettős üvegszerkezet belső ablaküvegének a légrés felé néző felületére lágyfém réteget (low-E) visznek fel. Így a Low-e minőségétől függően az üvegszerkezet hőátbocsátási tényezője 1,4 vagy 1,3 W/m2K lesz. Az egytizedes különbség a Low-e minőségi különbségéből adódik.

A fokozottan hőszigetelt műanyag ablaknál az ablaküveg 1,0 W/m2K-es hőátbocsátási tényezőjét úgy érjük el, hogy a két üvegréteg közötti légrést nem levegővel, hanem argon gázzal töltjük ki. Ennek az anyagnak a hőszigetelésben játszott szerepe jelentős, mert így jutunk el az Ug= 1,0 W/m2K hőátbocsátási tényezőhöz.
További javulást érhetünk el, ha 3 rétegű üvegezést alkalmazunk dupla Low-e bevonattal, thermoplasztikus (TPS) távtartóval. Ekkor az Ug érték 0,6- ra adódik, ami rendkívüli hőszigetelő képességet jelent.

A rossz üvegezésű ablaknál bosszantó jelenségek léphetnek fel. Például: becsukott műanyag ablak mellett is párásodik az üvegfelület, kellemetlen hidegérzet az ablak közelében. Viszont egy fokozottan hőszigetelt műanyag ablak üvegénél az előbb említett kellemetlenségekkel nem kell szembesülnünk. Csak azzal, hogy jelentős mértékű fűtési költség megtakarítás lép fel.

Vásárláskor minden esetben kérdezzünk rá a műanyag ablak üvegezésének hőátbocsátási tényezőjére. Ne válasszunk esetlegesen olcsóbb, de rosszabb hőszigeteléssel rendelkező műanyag ablakot. Érdemes most nagyobb kiadást felvállalni, mert az esetlegesen most felmerülő többletköltségek rövid időn belül megtérülhetnek, és azután már csak az új ablakunk által nyújtotta kellemes közérzetet (hőérzetet) kell élveznünk.

Forrás: fotonablak.hu