Hírek, újdonságok

Betekintés az ablakokon

Betekintés az ablakokon

Kevesen szoktak belegondolni, hogy az ablakok formáján és elrendezésén múlik a ház külseje, szépsége. Az ablakok sok építészeti stílusban fő szerepet játszottak.

Az ablak rendesen négyszögletes, felső oldala, boltozata gyakran vagy egészen félkörű, vagy ívrészekből különféleképp összetett. Vannak egészen kerek és sokszögű ablakok is.

Az azonban minden ablakra igaz, hogy két része van, mégpedig a falnyílás és építészeti kiképzése, valamint a falnyílásban elhelyezett szerkezet.

Az ablaknyílásba kőtokot s ebbe fa-ablaktokot helyeznek. Ma már rendesen csak fából való tokot alkalmaznak a tégla- vagy vasbetonfal nyílásaiba. A tokban vannak a mozgatható ablakszárnyak. Ezek vagy vízszintes, vagy függélyes tengely körül forognak, vagy pedig a szárnyak síkjában eltolhatók (tolós ablak).

Régi ablakoknál és újabb, széles ablakoknál az alsó és felső részt függélyes középszárral egyenlő széles részekre osztják. Az így elkészített tokot ablakkeresztnek hívják. A rendes szélességű ablak szerkezeteknél manapság nem alkalmaznak középszárt, ezt az ablakszárnyak ütközőléce pótolja.