Hírek, újdonságok

CEP Passzívház Expo

CEP Passzívház Expo

2009. október 7-én és 8-án első alkalommal rendezik meg Budapesten a CEP Passzívház Expo – Nemzetközi Passzívház Kiállítást és Konferenciát. A Budakeszi úti Europa Congress Centerben) szervezett kiállítás és kongresszus az energiahatékony építés és felújítás teljes palettáját bemutatja.

A Magyarországon felhasznált energia 40%-át a lakosság használja fel, és ennek 75%-a az épületek fűtésére és újabban hűtésére fordítódik. Az eredetileg Németországban kifejlesztett és ott már elterjedt, úgynevezett passzívházak a hagyományos építési módokkal szemben jóval kevesebb energiát fogyasztanak, vagyis „passzívvá” válnak. Az erre szolgáló megoldások meglévő épületekben is alkalmazhatók. A passzívházak olyan extrém alacsony energiaigényű épületek, amelyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A fűtésre fordított összeg 80-90 százalékkal csökkenthető ezzel a technológiával. Az energiahatékonyság csúcsát képviselő passzívházak, és bennük a megújuló energiaforrások alkalmazása közösen vezet a hosszú távon fenntartható épületek létrejöttéhez. Az ajánlott kiegészítő megoldások: hőszivattyús fűtés, napkollektoros melegvíz-előállítás, fotovoltaikus (napelemes) áramtermelés, pellet- és biomassza fűtés.

A REECO-csoport fenti témakörrel foglalkozó, nyugati viszonylatban is egyik legjelentősebb nemzetközi rendezvénye a CEP® - Clean Energy & Passivhaus, amely minden év elején Stuttgartban vonultatja fel az energiahatékonyság és a passzívház-építési technológiák legújabb vívmányait, mint arról sok magyar látogató is meggyőződhetett.

2009. október 7-én és 8-án első alkalommal rendezik meg Budapesten a CEP Passzívház Expo – Nemzetközi Passzívház Kiállítást és Konferenciát. Az EUCC-ben (a Budakeszi úti Europa Congress Centerben) szervezett kiállítás és kongresszus az energiahatékony építés és felújítás teljes palettáját bemutatja. Kiemelt témája a passzívház.

Várhatóan 30 kiállító – gyártók, tervezők, kivitelezők, energiaszolgáltatók, szakértők a kutatás és tudomány illetve az üzleti élet területéről, szakmai szövetségek, média, minisztériumok és hatóságok – mutatja be várhatóan mintegy 750-800 látogatónak termékeit, szolgáltatásait és újításait. A lakossági építéseken kívül kiemelt célcsoport az önkormányzatok, településfejlesztők, középületek üzemeltetői, felújítói, valamint az ilyen fejlesztéseket finanszírozó bankok.

A kiállítással párhuzamosan egész napos nemzetközi szakmai konferenciát rendeznek, melynek központi témája az energiahatékony építészet és a passzívház. A politika, gazdaság, építészet, épületgépészet, energetika, szakmai szövetségek, és média szereplői közül mintegy 300 szakember részvétele várható, akik a technikai-gyakorlati megvalósításról, a legújabb kutatási eredményekről informálódhatnak. A konferenciát a Magyar Passzívház Szövetség – Mapasz – és a Passzívház Akadémia Kft. társszervezésében rendezik. Az angol/magyar nyelvű előadásokon a legjobb külföldi – német, osztrák, svájci és más – illetve hazai szakemberek adnak nemcsak általános áttekintést, de gyakorlati tanácsokat, megoldási lehetőségeket a passzívházelmélet, a passzívháztervezés, az engedélyezés, illetve kivitelezés kérdéseiről, eddigi konkrét tapasztalatairól és fejlődési irányairól. Kiemelt téma lesz a szakmai oktatás, tanfolyamok, tréningek jövőbeli szervezése, és a legújabb pályázati lehetőségek is.

További információk a www.cep-expo.hu oldalon találhatók.