Hírek, újdonságok

Energiatudatos építészet

Energiatudatos építészet

Frankfurtban már egy kisvárosnyi ember lakik passzív házban. Németországban egy minimális energiával kifűthető passzív házban lévő lakás csupán 5-7 százalékkal kerül többe, mint a hagyományos, ugyanakkor a fejlesztők már építés közben el tudják adni ezeket.

A Comfort Épületenergetikai Szakkiállítás kísérő rendezvényét idén másodszor szervezte meg a Magyar Passzívház Szövetség. Az az épület minősül passzív háznak, amelyet négyzetméterenként nem több, mint 15 kilowatt energiával lehet fűteni, hűteni egy éven át.
Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként 1,5 liter fűtőolaj, vagy 1,5 köbméter földgáz elegendő kell hogy legyen évente és négyzetméterenként.
Frank Junker - akinek a cége 50 ezer bérlakás tulajdonosa, folyamatosan épít lakásokat és más épületeket, valamint felújításokkal is foglalkozik - elmondta, hogy a minimális energia felhasználást a házra "húzott" hőszigetelő burokkal lehet elérni. Ezzel viszont megszűnik a ház természetes szellőzése, így géppel kell ellátni friss levegővel, ami viszont azzal az előnnyel jár, hogy az elszívott használt levegő előmelegíti a beszívott friss levegőt. Példaként egy újonnan épített idősek otthonát és egy felújítással passzívvá tett iskolát mutatott be arra, hogy nem csak lakások lehetnek alacsony energia igényűek. A hővisszanyerés miatt az iskolát gyakorlatilag nem kell fűteni - mondta.

A passzív ház építési költsége 5-7 százalékkal magasabb a hagyományos technológiájú házakhoz képest. Ugyanakkor egy társasházban lévő 100 négyzetméteres ilyen lakás fűtése mindössze havi 5-8 euró (mintegy 1.500 forint), szemben az ekkora hagyományos lakás 100-120 eurós (mintegy 30 ezer forintos) díjához képest. Ezek nem számított, hanem évek óta tapasztalt, mért adatok - mondta az előadó.
A példaként bemutatott lakóépületek között szerepelt olyan 40 lakásos, amelynek négyzetméterenként 3 ezer euró volt az eladási ára, de egy 200 lakásos épületben a fajlagos ár 800 euróra (200 ezer forintra) esett. A fűtés és a meleg víz egy négytagú családra 24 eurócent ezekben az épületekben. Így az már beépíthető a lakbérbe, nem kell külön rezsidíjat fizetni - fejtegette Frank Junker.
A felújítással passzívvá tett lakóépületek konkrét költségeiről nem szólt, de kijelentette, hogy a butaságon kívül nincs más ok arra, hogy ne tegyék ilyenné a meglévő házakat. A felújítást bankhitelből fedezve, a törlesztés után még mindig marad pénz a kasszában ahhoz képest, mint amennyibe a hagyományos lakás fűtése kerülne.

Az ingatlan fejlesztők - mint amilyen a Frankfurt Holding is - már lábon eladhatják, illetve bérbe adhatják a passzív lakásokat, illetve soha nem állnak üresen az ilyen bérlakások. Ráadásul a "lakbér potenciál" is magasabb. A lakások mellett kórház, tűzoltóság is épült a passzív ház követelményei szerint. Frankfurtban már most egy kisvárosnyi ember lakik ilyen lakásokban. (MTI)