Hírek, újdonságok

Hőkamerás vizsgálat az ajtók,ablakok hibái ellen

Hőkamerás vizsgálat az ajtók,ablakok hibái ellen

Nemcsak a házfelújítás hatékonyságát növelheti akár a duplájára, de az olyan rejtett hibák is kiszűrhetők hőkamerás vizsgálattal, mint a szigetelési hiányosságok, hőhidak, vagy a hanyag ablak, ajtó-beépítés.

Penészedik a fal? Magas a fűtésszámla? Hiába fűt, mégis hideg van a lakásban? Sokunk találkozik a fenti bosszantó problémák valamelyikével, melyek okára gyakran egyáltalán nem sikerül rájönni. Nem is csoda, hiszen az esetek nagy részében szabad szemmel láthatatlanok.
Találgatni persze lehet, s megpróbálni orvosolni a gondot, ennek azonban gyakran az a vége, hogy jelentős összeg ráfordítása ellenére sem oldódik meg a problémánk. Egyetlen olyan módszer van, amelyik 100 %-os megbízhatósággal megmutatja a hibákat és egy ház szigetelésének állapotát: a hőkamerás vizsgálat. A hőkamera az infravörös sugarak érzékelésével és megjelenítésével mutatja meg az épület energetikai állapotát. Az USA-ban már az 1960-as évek közepétől alkalmazták épületszerkezeti hibák feltárására, ma pedig már mindenki számára elérhető a technológia.

Nemcsak mutat, tanácsol is

Az alapvető hiányosságokat már néhány sima hőkép készítése is megmutatja: a látványos felvételeken a hideg kéktől a narancsos-pirosas árnyalatokig különböző színek jelzik, hol szökik a meleg, vagy kúszik be a kinti hideg a lakásba. Pillanatok alatt kiderül, ha nem megfelelően szigetelték körbe az ablakot, nem zár jól a bejárati ajtó, vagy éppen kispórolták a szigetelést az ablaknál, ajtónál.
A hőképek készítése csak az első lépés, pontos képet a hozzá kapcsolódó műszeres mérések és számítások adnak a ház energetikai állapotáról. Ehhez már nemcsak megfelelő műszer, hanem mérnöki tudás is szükséges, mint ahogy a konkrét megoldási javaslatokhoz is.

Felújítás előtt...

A hőkamerás vizsgálat nemcsak az egyszerű hibafeltárásnál segíthet. Épület- vagy szigetelésfelújítás előtt alkalmazva több százezres, sőt, hosszú távon milliós megtakarítást jelenthet. Ha mindenféle ellenőrzés nélkül kezdünk bele ablak, ajtó cserébe, lakásfelújításba stb. könnyen lehet, hogy milliók elköltése mellett sem érjük el a kívánt költség-megtakarítást. Hiába az új homlokzati szigetelőréteg, ha az ablakok körül ömlik ki a meleg, a tetőtér szigetelése elcsúszott, vagy a lábazaton át jön a hideg a lakásba.
Ha figyelembe vesszük, hogy akár 15-20 százalékkal is javíthatjuk a szigetelés hatásfokát a körültekintés nélküli munkákhoz képest, rögtön látszik, hogy a hőkamerás vizsgálat 20-50 ezer forintos költsége eltörpül a felújításra költött, gyakran milliós nagyságrendű kiadás mellett.

Mit mutat a hőkamerás?

- A szigetelési hibákat : hiányos, elavult vagy sérült hőszigetelést, repedéseket, elcsúszott szigetelőelemeket
- A rosszul szigetelő, rosszul beépített ablakok, ajtók hibáit
- A szivárgás és páralecsapódás okozta nedvesség- és penészkárok okát
- A hibás kivitelezői munkát és az épület strukturális hibáit
- Beázást, szivárgást

Forrás: Győri Otthon Magazin