Hírek, újdonságok

Mitől betörésbiztos egy ajtó?

Mitől betörésbiztos egy ajtó?

A rossz minőségű ajtók, ablakok, erkélyajtók a lakás gyenge pontjai, pedig ha a nyílászáró három percen belül sem adja meg magát, a betörők többsége felhagy szándékával.

A nyílászárók betörés biztonsági követelményeit Európai Unió-s szabványok rögzítik. Az MSZ ENV 1627 szabvány meghatározza a biztonsági nyílászárók áthatolási idejét, vagyis azt, hogy bizonyos szerszámkészletek (például csavarhúzó, fúrógép, fűrész, kalapács, csőfogó, feszítővas) használata mellett az ajtók, ablakok feltörése hány percnyi időt vesz igénybe. Ennek alapján az ajtókat, ún. ellenállási osztályba sorolják. A biztonsági ajtók osztályba sorolását a MABISZ végzi. A betörési adatokat figyelembe véve ennek a mutatónak azért van nagy jelentősége, mert a betörők többsége eláll szándékától, ha az ajtó feltörése három percen belül nem jár sikerrel.
A nyílászárók kizárólag akkor minősíthetők biztonságosnak, ha az ajtó valamennyi szerkezeti eleme - többek között az ajtószárny, az ajtótok, a zártest, a zárólemez, a cilinder - minőségileg kifogástalan, ill. egyazon biztonsági rendszerbe illeszkedik.

Ajtószárny

Sajnos nagyon gyakori, hogy költségtakarékossági okokból sokan a könnyű szerkezetű ajtók mellett döntenek, melyek borítása furnérlemez, farostlemez vagy falap. A felület lemezborítása alatt a középterületen műanyag, keménypapír, hullámpapír található, melyek közül egyik sem mondható ellenállónak. Az ilyen típusú ajtókból még a legellenállóbb vasalatok alkalmazása mellett sem készíthetők betörésbiztos ajtók. Ezek az ajtók kizárólag beltéri nyílászárásra alkalmasak.
A bejárati ajtókat sokszor acéllemez borítással erősítik meg, ilyenkor ügyelni kell arra, hogy a megnövekedett terhelést a zsanérok elbírják. Az ajtó megerősítése helyett célszerűbb az ajtót lecserélni. A nagyobb biztonságot nyújtó ajtók készülhetnek fából, fémből, műanyagból, üvegből vagy ezek kombinációjából.A több rétegből álló szerkezetű ajtók csak akkor tekinthetők betörés biztosnak, ha az ajtótok ellenálló, az ajtókat pedig megfelelően rögzítették.

Ajtótok

A betörésbiztos ajtó alapja a betörésbiztos ajtótok, ami a falazattal való kapcsolatot teremti meg, ez a felfüggesztés alapja, erre kerülnek a zsanérok. Az ajtótok ezen felül a zárszerkezet meghatározó eleme, ide futnak be az ajtó záróreteszei. A tokok készülhetnek fából, fémből vagy műanyagból, a biztonsági fokozat pedig az alapanyagon kívül, függ a falazathoz való kapcsolódástól is. A legbiztosabbak a masszív fa és fém alapú ajtótokok, érdemes ilyen típusú bejárati ajtó mellett dönteni.

Ajtópánt

Az ajtópánt (más néven zsanér) az ajtónak az a része, amely az ajtólapot a tokkal összeköti és lehetővé teszi az ajtólapok nyitását, zárását. A zsindelyek felszerelésére több megoldás létezik, a rögzítés az ajtó alapanyagától függ. Kültéri ajtók esetében csavarkötéssel, forrasztással és a besüllyesztéssel szerelt zsanérok a legbiztosabbak. Az ajtó zsanér felőli oldala - a hátsó rögzítő horognak köszönhetően - védve van a feltöréstől, kiemeléstől.

Erkély-és teraszajtók

Németországban a betörések közel fele a terasz illetve erkélyajtón keresztül történik, ezek megerősítésére érdemes különösen nagy hangsúlyt fektetni . Az emelő-tóló erkélyajtók nagyobb biztonságot jelentenek, mert megakadályozzák, hogy illetéktelenek a nyitószerkezethez hozzáférjenek. Az emelőajtókhoz ezen kívül kiegészítő biztonsági szerkezetek (pl.ajtóemelő kilincsek, vagy elektromos zárak) is felszerelhetők. A biztonság tovább növelhető tolózárak alkalmazásával, melyek valamennyi erkély-, teraszajtó, esetében használhatók. (A biztonsági ajtóemelők kialakításánál ügyelni kell arra, hogy a zárnyelv ne legyen oldalra elnyomható. )

A betörőknek az egyszerű ajtózárak esetében nem okoz gondot a zárak feltörése, egyszerűen fúrnak egy kis lyukat az ajtókeretbe, amelyen keresztül kinyitják a zárat. Ennek megakadályozása érdekében tanácsos a teraszajtók biztonságát csappantyúzárral növelni. A betörések kockázata a földszinti ill. a magasföldszinti lakások erkély- és teraszajtói esetében a legmagasabb. Elsődleges tehát, hogy az ilyen lakások tulajdonosai, a biztonsági szerkezetek kiválasztásánál fokozott gondossággal járjanak el.

Forrás: Győri Otthon Magazin