Hírek, újdonságok

Nyerjünk energiát !

Nyerjünk energiát !

Hazánkban a lakások energetikai állapota katasztrofálisnak mondható: az Országos Lakás és Építésügyi Hivatal (OLÉH) 2004-es felmérése szerint mindössze a lakásállomány 10%-ának hőszigetelési értéke közelíti meg a mai magyar normákat. Ennek eredményeként Magyarországon közel háromszor annyi energiát használunk egy négyzetméter lakóépület fűtésére, mint az EU-15 országok átlaga. Pedig a jó minőségű, szakszerű szigeteléssel sok pénzt lehetne megspórolni, és a befektetett összeg 2-3 év alatt megtérül.

Nyerjünk energiát!

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: elavultak a nyílászáróink, rosszul szigeteltek a falaink, egyszóval, az 50 évvel ezelőtti műszaki színvonalon vannak megépítve házaink. Nehéz megbecsülni a pontos értéket, de évente több tízmilliárd forintra rúghat az az összeg, amit feleslegesen költünk fűtésre. Pedig az épületek hatásosabb szigetelésével, korszerűbb ajtók, ablakok beszerelésével akár harmadával, negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Európa fejlett országaiban a lakásokat, közintézményeket nem fűtik 20-21 Celsius-foknál melegebbre. Nálunk ez az érték sokszor meghaladja a 24 fokos értéket is. Noha ahhoz, hogy egyetlen Celsius-fokkal melegebb legyen, 6 százalék többlet hőenergia szükséges. Nem nehéz kiszámolni, hogy ha a 24 Celsius-fok helyett csak 20 fokra fűtenénk fel épületeinket, ezzel az egyetlen, apró lépéssel illetve odafigyeléssel 24 százalékos energia-megtakarítást érhetnénk el.

Hol megy el a hő?

Egy ház hővesztesége :

nyílászárók  20-40%
;  homlokzat, szerkezeti hézagok  30-40%;

tető, mennyezet   20-30%;   földszint, alagsor  10-15%

Az energiatudatosság nem a hőerőművekben, az energia előállításakor, hanem otthon, a hétköznapokban kezdődik:
a nappaliban a villany felkapcsolásakor és az ablak kinyitásakor; a fürdőszobában zuhanyzáskor, mosáskor és a csapok elzárásakor; a konyhában főzéskor; és a dolgozószobában a számítógép kikapcsolásakor.
A havi számláink csökkentéséért mi magunk tehetjük a legtöbbet: kis odafigyeléssel, otthonunk korszerűsítésével és némi befektetéssel jelentősen csökkenthetjük energiafelhasználásunkat, ami forintban is jól mérhető megtakarítást hoz a családnak. Az Energianyerő Program ehhez kíván hathatós segítséget nyújtani minden magyar családnak.

6% fűtési költséget takaríthatunk meg, ha a hőmérsékletet 1 °C-kal csökkentjük. Így ha 25 °C helyett 20 °C-ra fűtjük fel a lakásunkat, 30%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket. akár 30%-kal is javíthatja az energia hasznosításának hatékonyságát, ha hagyományos kazánját újabbra cseréli. A kazán hatásfoka 5-10%-al is növekedhet megfelelő karbantartás mellett. Ha nem hagyja készenléti állapotban elektromos készülékeit, és használja a készülék „be/ki” főkapcsolóját, jelentősen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását. Egy átlagos TV készülék akkor fogyasztja el energia-felvétele 40 százalékát, amikor épp nem is nézzük. Ha csak akkor megy otthon a tévé, amikor valóban nézi, és nem hagyja „stand-by” állapotban, havonta egy mozijegy árát is megspórolhatja.

Nyílászárói cseréjével 15-20% fűtési energiát takaríthat meg.

Egy kettős üvegezésű ablak akár 30-40%-kal is csökkentheti a hővesztesége
t.

Jelentős (kb: 15-25%) energiamegtakarítást lehet elérni az épületek külső szigetelésével. Egy 15 cm-es üveggyapot-szigeteléssel elérhetjük, hogy a fal négyszer kevesebb hőt eresszen át. Jelentős megtakarítást érhetünk el, ha a bojlerben csak 50 °C-osra melegítjük fel a vizet. A  fürdéshez három - négyszer annyi energia szükséges mint a zuhanyozáshoz.
A hagyományos öblítőtartályokkal kb. 10 liter vizet használunk el egyetlen öblítésnél. Ez egy négytagú családnál akár 200 liter vizet is jelenthet naponta. Egy hét alatt egy kádnyi víz folyik el, ha a vízcsapja csepeg. Az automata mosógép energiafogyasztásának a 80-90%-át a vízmelegítés teszi ki.
Ha a mosógépet vagy a mosogatógépet csak akkor használja, amikor tele van, jelentősen csökkentheti a háztartás energiafogyasztását. A korszerű mosó- és mosogatószerek elég hatékonyak ahhoz, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is megtisztítsák a ruhákat és az edényeket. Ha modernebbre cseréli régebbi típusú mosógépét, jelentős megtakarítást érhet el: míg egy régebbi típusú gép egy mosás során 140 liter vizet használ el, a modern gépek 50 liter vízzel is beérik. Az elektromos ruhaszárító használata kb. kétszer annyi energiát fogyaszt el, mint a mosás. Ha lefedi edényeit főzés közben, akár 70 százalékkal is csökkentheti a főzés közben elhasznált energiát. Jelentősen csökkentheti a főzés közbeni energiafogyasztást, ha a főzéshez olyan méretű edényt használ, amely illeszkedik a gázrózsa méretéhez. Ha 5 perccel azelőtt lekapcsolja a sütőt, hogy az ételt kivenné belőle, évente annyi energiát takaríthat meg, amennyiből több napig fűtheti otthonát. Ha régi fagyasztóját, hűtőgépét korszerűre cseréli, évente annyi energiát takaríthat meg, amennyiből egyszer feltöltheti élelmiszerrel a hűtőládáját. Az élelmiszereknek +5 °C-os hűtés is elegendő. Ha hagyományos izzóit energiatakarékosra cseréli, egy év alatt annyi energiát takaríthat meg, amennyiből még 4 évig világíthat. Ha energiatakarékos izzót használ a hagyományos villanykörték helyett, akár 15 ezer forintot is megtakaríthat az izzó élettartama alatt. Ha munka után mindig kikapcsolja a számítógépét, annyival kevesebb áram fogy, mintha csak évi két hónapot dolgozna. Energiatakarékos monitorok használatával a költségek akár 90%-át is megtakaríthatjuk. Ha töltés után a mobiltelefon töltőjét kihúzza a konnektorból, évente annyi energiát takaríthat meg, amennyiből 8 napig nézhetne televíziót.
Forrás: www.khm.gov.hu