Hírek, újdonságok

Tíz kérdés és tíz válasz a műanyag ablakokról, nyílászárókról, a PREMIER Ablakrendszerektől III.

Tíz kérdés és tíz válasz a műanyag ablakokról, nyílászárókról, a PREMIER Ablakrendszerektől III.

Milyen színű PREMIER műanyag ablakok, nyílászárók kaphatók? A legtöbb műanyag ablak fehér. Ez nemcsak évszázados európai hagyomány, hanem itt mutatkoznak meg leginkább a műanyag előnyei is. A PREMIER Ablakrendszerek szemrevaló fa ablakokat, nyílászárókat is kínál. Emellett kapható számtalan színes, bevonatos KÖMMERLING műanyag ablakprofil is.

Nyakra-főre olvashatunk díszített ablakokról: mi a véleményünk róla?
Itt nyilvánvalóan a profilra helyezett lécekről, oszlopokról, oszlopfőkről, lábazatdarabokról, stb. van szó, ami kereken 100 évvel ezelőtt ugyancsak divat volt. Manapság a kereskedelem számos díszítőelemet kínál. A legfontosabb azonban mindig az, hogy a funkció, a keretszélesség, az osztás, a dombormű, a vízszintes tokosztó, az esőléc és az ütközőtag ne üssön el a régi képtől.

Legyünk őszinték: mennyi pénzt takaríthatunk meg a fűtésnél?
Összehasonlítva a régi, egyszerű üvegezésű ablakokkal, az ablakfelületekre vonatkozva a hőveszteség a régi érték egy negyede alá csökkenthető. Ehhez viszont speciális hővédelmi üvegek szükségesek. Azonban egész "közönséges" szigetelőüveg lemezzel is érezhetően csökkenthetjük a fűtési költségeinket.

Tényleg vannak olyan emberek is, akik tömítetlen ablakokat követelnek. Mi jut ezeknek eszébe?
Mivel a szellőzés nem felel meg mindig az elvárásoknak, van aki kényszerszellőzéses ablakokat óhajt. A tömítés nélküli ablakok helyett, a kritikus ablakcsatlakozási helyeken pontosan tervezett szellőzőnyílásokkal könnyebben el lehet kerülni a nedvesség lecsapódását. "Helyiség szellőztetésről" itt azonban aligha beszélhetünk.

Hogy lehet fűtési idényben legokosabban szellőztetni?
Leginkább 10 percig tartó, átlós szellőztetéssel. Ez alatt az idő alatt nem hűl ki a helyiség. A helyiség egészséges higiéniájához szükséges levegőmennyiséget nem lehet tömítetlenséggel elérni. Folyamatos szellőzés, alacsony légcsere mellett, tekintélyes energiaveszteséghez vezet.

Hogy néz ki a különböző ablakanyagok hővédelmi tulajdonsága?
Mind a műanyag, mind a fa jó hőszigeteléssel bír, azaz rendkívül alacsony hővezető képességgel. Ezzel szemben az alumínium hővezető képessége 1000 szeres. A hideghidakat itt rendszerint műanyag szalagokkal szakítják meg. A profilszerkezet mellett, a belehelyezett üvegtípusnak van a legnagyobb jelentősége.

Télen a régi ablakokon néha páralecsapódás képződik. Ez az új ablakoknál hogy néz ki?
Egyszeri üvegezésű ablakokon páralecsapódás és jégvirág képződik, egyszerűen azért, mert az üveglemez túl hideg és a lakóhelység légnedvessége kondenzálódik. A korszerű, jó szigetelésű, a szokványos szigetelőüveg lemezekkel kivitelezett ablakoknál a páralecsapódás gyakorlatilag megszűnik.

Hogyan állapítják meg egy ablak szükséges hangszigetelési értékét?
A külső zaj és a belső terekben óhajtott nyugalom közötti különbségből. Speciális zajvédő üvegekkel, PREMIER szerkezetekkel, akár 60dB-ig terjedő értéket is el lehet érni. A teljes szerkezet a tömítettség, a profilszerkezet, az üvegvastagság és a lemeztávolság mellett, a zajvédelmet is lényegesen befolyásolja.

Megfelelhet a szerkezet az egyes épületoldalak eltérő zajterhelésének - az ablakok azonos külleme mellett?
De mennyire! Hiszen éppen ez a rendszertechnika különös előnye. A külső zajterheléstől függően, különböző, azonos külsejű zajszigetelési konstrukciók közül lehet választani. Itt a helyiség hasznosítása is fontos szerepet játszik. Felesleges az irodahelységeket is a hálószobákkal azonos mértékben védeni.

Zajvédelem
Növekvő jelentőségű az ablakok általi passzív hangvédelem. Mivel az aktív hangvédelem (a forrásnál való leküzdés) csupán kevés előrehaladást mutat, passzív hangvédelmi intézkedésekkel (az épületen történő hangszigeteléssel) kell védekeznünk a zaj környezeti problémája ellen.

Milyen kritériumokat kell figyelembe venni a hangszigetelő ablakok megválasztásánál?


Ezek a következők:

külső zajszint (zajtérképek, forgalomszámlálás, mérés)
várható belső szint, a helyiség hasznosítása alapján
a környező épületszerkezetek (mellvéd, redőnyszekrény, falazat) hangszigetelése
épületszerkezetek méretei
ablakfajta (egyrétegű ablak, egyesített szárnyú ablak, pallótokos ablak)
az üvegezés megválasztása
ablakcsatlakozás
Mivel támogathatják a PREMIER Ablakrendszerek a házfelújítást?
Sok mindennel. A PREMIER rendszerrel készült ablakok alapvetően növelik a lakhatóságot és ezzel a ház értékét. A gondos felújítás figyelemre méltó épületfizikai értéknövelést von maga után, gazdagítja a külső képet, és lehetővé teszi az ésszerű és az állagfenntartó funkcióváltozásokat.