Hírek, újdonságok

Energiatakarékos nyílászárók

Energiatakarékos nyílászárók

Pénzt spórolni akkor lehet igazán ha jó minőségű nyílászárókat vásárolunk. Korszerű energiatakarékos nyílászárók beépítésével, vagy a meglévők tömítésével azonban ez akár a negyedére is csökkenthető a hőveszteség.

Az ablakok korszerűre cserélésével nem csak az energiafogyasztás, de a por- és a zajszennyezés is csökken. Ha a régi nyílászáró már olyan rossz állapotban van, hogy nem javítható, akkor csak az ablakcsere jöhet szóba. De először fel kell tegyük magunknak a kérdést: fát, vagy műanyagot válasszunk? Összességében elmondható, hogy a fa természetesen szebb és minőségibb anyag, de ma már műanyagból is legalább olyan megfelelő ablakokat, ajtókat lehet kapni.

Az ablakokon át távozó hőveszteség ellen leginkább a jó üvegezés véd, mindenképpen érdemes tehát két- vagy háromrétegű üvegezés mellett dönteni. Ha otthonunkat nyílt égésterű berendezésekkel (pl. cserépkályhák, kandallók) fűtjük, akkor ügyeljünk a lakóterek megfelelő légcseréjére!

A kormány egy lakás felújítási terv szerint uniós támogatást is igénybe venne. Szándéka szerint 500 millió eurót költene az elkövetkező években a lakások felújítására, azon belül pedig elsősorban fűtésük korszerűsítésére.