Hírek, újdonságok

A korszerű nyílászárók

A korszerű nyílászárók

A tartós és korszerű nyílászárók fontos szerepet játszanak az épületek küllemében. E téren a műanyag nyílászárók népszerűbbek, ám az új technikai megoldásoknak köszönhetően a fából készült ablakok felveszik a versenyt a műanyag nyílászárókkal.

A faanyagok tartósságát nem kell különösebben bizonyítani, ám a gyártásukhoz használt alapanyagok megfelelő minősége alapvetően fontos ahhoz, hogy a termékek valóban hosszú évtizedeken át megfelelően teljesítsék a velük szemben támasztott elvárásokat. Ennek érdekében jelentősen megváltozott a gyártástechnológia. Ma már csak műszárított faanyagot használnak, és ez garantálja elsődlegesen, hogy a faszerkezeteknél - szakszerű beépítés mellett - nedvesség leadásból származó deformáció nem fordulhat elő.
A deformálódás kiküszöbölése miatt az ajtógyártók tömörfán kívül különböző korszerű lap- és lemeztermékeket, üreges- és vékony forgácslapokat, laminátos lemezeket használnak fel, amelyek vetemedésre már nem hajlamosak. Az ablakgyártásban az előszárítás mellett számos más tecnológiai újítás is ezt a célt szolgálja.
A gyártmányok jelentős részénél az alkatrészeket nem tömör anyagból, deszkából, pallóból állítják elő, hanem az alkatrészek nyers befoglaló méretének megfelelő, többrétegű ragasztott tömbökből. A rétegeken belül nincs húrvágású, deformálódásra hajlamos anyag, így ezek az alkatrészek tartósan ellenállnak a szélsőséges kültéri igénybevételeknek is. A nagy vízállóságú, D4 fokozatú ragasztók használata pedig az alkatrészek kötési szilárdságát biztosítják hosszú évtizedekre.