Hírek, újdonságok

Miért ennyi az ablakcsere?

Miért ennyi az ablakcsere?

Tovább boncolgatjuk az ablakcsere árakról szóló cikkünket. Kiderül, hogy a fából készült ablak ára miért magasabb a műanyagéhoz képest.

Valószínűleg nem okozok meglepetést azzal a kijelentéssel, hogy a fa ablakok valamivel drágábbak a műanyagnál. Itt egy 68 mm-es profilvastagságú, 1,1-es U értékkel rendelkező ablak a klasszikusnak mondható borovi fenyőből 60 és 75 ezer forint között mozog, míg egy 78 mm-es 0,7-es ablak már csak nagy szerencsével kapható 90 ezer alatt. Érdekes, hogy itt már nincs akkora különbség az 1,1-es és a 0,7-es között, sőt, a 0,7-es műanyag ablakok alig olcsóbbak a hasonlóan hőszigetelt fa nyílászáróknál. Minél magasabb kategóriában keresgélünk, annál inkább eltűnni látszik a műanyag és a fa közötti árkülönbség.

Akár műanyag, akár fa nyílászáróról van is szó, a hőátbocsátás és a profilvastagság csupán két mérce a sok közül, az árat nem határozhatjuk meg csak ezekre támaszkodva. Műanyag esetében például a profil kialakítása, illetve az anyag vastagsága is meghatározó tényező, míg fa ablakoknál nem mindegy, hogy rétegragasztott, vagy hossztoldott típust választunk-e. (Egyik nem zárja ki a másikat.) Az ablaküvegek árába is beleszámít a rétegek közti gáz, vagy annak hiánya, a töltés módja, vagy épp a felületi bevonat. Ezeket mind vegyük figyelembe vásárláskor.