Hírek, újdonságok

A jövő ablaküvegei

A jövő ablaküvegei

Amerikában egy üveggyár kisfilmje igen nagy sikert aratott az interneten. Az alkotás a jövő üvegének alkalmazási lehetőségeit mutatja meg.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6Cf7IL_eZ38

Tetszés szerint sötétedő ablak, számítógépmonitorként használható fürdőszobai tükör, kijelző a hűtő ajtaján, interaktív buszmegálló, gyors és stabil kapcsolat a telefon és az íróasztal lapja között... Bármilyen békés és családias hangulatú is a kisfilm, azért inkább emlékeztet sci-fire, mint a valóságra. Van azonban egy kis probléma. Mivel a Corningben állították elő az üveget Edison villanykörtéjéhez, itt kezdődött a tévéképernyők képcsöveinek gyártása, innen indult hódító útjára a Corelle és a Pyrex márka, és a gyár ma is bevételének tíz százalékát költi kutatás-fejlesztésre - a videó nézője kénytelen komolyan venni az ígéreteket.
A filmben bemutatott anyagok jó része már ma is létezik. Ami igazán megdöbbentő, hogy ezen a területen a szoftverek és hardverek vannak lemaradásban: a kisfilmben látható, elektronikai kábelekkel behálózott üveg például már létezik, de ahhoz, hogy az ott látott képi világ megelevenedjen, ahhoz szükséges lenne minden egyes "kijelző" mögé egy kiszolgáló számítógép - szoftver konfiguráció. Sőt: lehetséges a fürdőszobai jelenet megvalósítása is, már ha akad, aki szívesen olvas munkahelyi e-maileket vagy híreket fogmosás közben.