Hírek, újdonságok

Szigetelő nyílászárók

Szigetelő nyílászárók

Sokan lecserélték a régi, kétszárnyú fa- vagy redőnytokos ablakaikat jobban szigetelő nyílászárókra. Mivel a szénmonoxidnak nincs szaga, ezt nem lehet megérezni, ezért fokozottan figyeljünk a jó szellőztetésre.

Habár itt a jó idő, és egyre többet tartjuk nyitva az ablakokat és ajókat, komoly veszélyforrás lehet az is, hogy a gázkészülékek jelentős része elavult. Sokan nem tudnak róla vagy nem gondolják fontosnak, hogy egy tíz éve élő törvény alapján minden háztartásban le kell ellenőriztetni öt-évenként a teljes gázhálózatot vizsgázott szakemberrel. Az ellenőrzés mindenképpen indokolt, hisz hazánkban rengeteg az olyan konvektor, kazán, amiket még a városi gázról a földgázra való átállás idején, a 70-es évek elején szereltek be. Nagy részük már nem is működhetne. A gázszerelőnek erre kötelessége felhívni a figyelmet még akkor is, ha tudja: a tulajdonosnak nem telik újra. De ha baj történik, mindig azt a gázszerelőt veszik elő, aki utoljára látta a rendszert.

A szén-monoxid-mérgezés áldozatát rosszullét fogja el, mozgásképtelenné válik, nem tud magán segíteni, képtelen a helyiséget elhagyni. Elsősorban a gyerekek vannak kitéve a veszélynek.