Hírek, újdonságok

Energiamegtakarítás élethossziglan

Energiamegtakarítás élethossziglan

Hosszú távban gondolkodva az energiatakarékosságot is szem előtt tartva kézenfekvő megoldásnak tűnik otthonunk építésekor az egyre népszerűbb passzívház.

A Németországban és Ausztriában elterjedtebbnek mondható építészeti megoldással hazánkban először 2009-ben egy szadai ház építésekor találkozhattunk, azóta szakirodalma, és az ezen konstrukciót választók száma bővül.
 
A miértre környezettudatosabb gondolkodásunk adja meg a választ. Mik azok a változó, ugyanakkor folyamatosan jelenlévő költségek otthonunk fenntartásában? Víz, gáz, villany, fűtés. Ha már más nem, legalább az utóbbi költség optimalizálására lehetőség adódik passzívház tulajdonosaként, ugyanis egy szakértők által épített passzívház és az ebbe beépített nyílászárók a költségek jelentős csökkenésében szerepet játszanak. A háromrétegű tetőablakok napközben a Nap természetes sugarainak begyűjtésével biztosítják a hőmérséklet szinten tartását, éjszakára pedig a rolók segítségével az otthonunkba beszökött hő megtartását. Természetesen kulcstényező a tökéletes tetőtéri ablak kiválasztása, beépítése, ugyanis enélkül a felépített passzívház energiamegtakarítása korántsem olyan kedvező.