Hírek, újdonságok

Ablak és ajtó redőnyök legújabb megoldásai

Ablak és ajtó redőnyök legújabb megoldásai

A kétfunkciós mozgathatóságú redőnyök a legtöbb ablak és ajtótípus esetében eredménnyel használhatóak. Ezek egyik fontos mozgatástípusa az árnyékoló háromdimenziós flexibilitását biztosító billentőlétra, amely a lamellák előtt és mögött fut végig, és valamilyen mechanikai kapcsolattal billenti a lamellákat.

A technológia vizsgálatakor a hangsúly ezen a mechanikai kapcsolaton van. Amíg ugyanis a felhúzószálak az árnyékoló felhúzásakor felcsévélődnek, vagyis „eltűnnek”, addig a billentőlétra szalagjai a helyükön maradnak és csak „összehajtogatódnak”. Vagyis láthatóak maradnak, és így esztétikailag befolyásolják az épület - és a nyílászárók - összképét.

Nem mindegy tehát a billentőlétrák és a lamellák mechanikai kapcsolata. Hagyományos zsaluzásnál a billentőlétrák valóban létrák: a külső és belső függőleges szálakat minden lamella alatt és fölött vízszintes szálak kapcsolják össze, így biztosítva a billentést. Ez a megoldás azonban nem teszi lehetővé a billentőlétrák rendezett felgyűjtését, a függőleges szalagok össze-vissza fognak hajlani, egyszer becsúszva két lamella közé, egyszer nem, ami azon kívül, hogy nem szép megjelenésű, az árnyékoló csomagmagasságát is megnöveli, ami miatt magasabb takarólemezre vagy üregre lesz szükség.