Hírek, újdonságok

Ablakcsere ötletek

Ablakcsere ötletek

Energiatakarékossági céljaink megvalósítása érdekében, korunk igényinek megfelelő hőszigetelésűre cseréljük a meglévő ablakainkat, nyílászáróinkat. Ezt a legtöbbször úgy valósítjuk meg meg, hogy ugyanolyan méretű nyílászárót építünk be a régi helyére, és nem is gondolunk arra, hogy az ablakcsere alkalmával az új nyílászárók által változtassunk a ház homlokzati képén, esetleg a lakás fényviszonyain javítsunk, vagy a lakás méretét, akár optikailag, akár valóságosan is - igaz csak kismértékben - növeljük úgy, hogy ne kelljen új falakat építenünk.

Nyílászárócsere ötletek

Természetesen nem azt javaslom, hogy a ház statikáját is érintő átalakításokat végezzünk, tartó falakba áthidalókat építsünk be, s ott falakat nyissunk, bár van amikor ténylegesen ilyen megoldásokra lehet szükségünk annak érdekében, hogy a házunkból, egy modernebb megjelenésű, világosabb, élhetőbb otthont varázsoljunk.
Jelen cikk kizárólag arra szorítkozik, hogy a meglévő nyílászárók áthidalóit meghagyva az alattuk lévő felülettel gazdálkodva, ott megvalósítható ötleteket mutatja be.

1. parapet lebontásával francia ablak kialakítása.

Nyílászárócsere ötletek

A ház homlokzati képét legegyszerűbben úgy formálhatjuk modernné a nyílászárócsere során, ha az ablak alatti parapet falat visszabontjuk teljesen, vagy esetleg hagyunk 20-30cm parapet-magasságot. Így, úgynevezett francia-ablakot építhetünk be. Ennek nem csak a homlokzati kép modernizálásánál van szerepe, sőt leginkább nem ott, hanem az üvegfelület növelésével világosabbá tehetjük a szobát, valamint, ha kicsi a szoba a nagyobb üvegfelülettel optikailag tágasabbá tehetjük.
Nyílászárócsere ötletekKülönösen előnyös lehet, a francia-ablak kialakítás, ha a szoba egy terasszal, vagy erkéllyel, loggiával határos. Ekkor már nem is ablakról, hanem ajtóról beszélünk.

2. Erkély és szoba összenyitása

Erkély és szoba összenyitása is lehetséges. Természetesen az ablak alatti konvektor kiváltása más fűtési megoldással szükséges. Problémát jelenthet, ha a régi drótos-üveg erkélylapot nem cserélhetjük ki valamilyen szebb üvegfelületre.
Ha a homlokzati kép miatt a régi üvegnek maradni kell, akkor a belső oldalára rögzítsünk OSB lapot s ragasszunk rá terméskő utánzatú ún. betonlemezt, vagy klinkertéglát.
Az erkély mélységét növelni tudjuk, ha a francia ablakokat a belső falsíkba helyezzük, s így a falnyílásnál majdnem egy falvastagságal szélesebb lesz az erkélyünk.

Erkély és szoba összenyitása

A parapet fal lebontásával az ablakok helyére ajtót építünk be, s így gyakorlatilag a nagy üvegfelületű ajtókkal nem csak optikailag, hanem a valóságban is összenyithatjuk a két teret. A látvány annál nagyobb élményt nyújt, minél szélesebb az áthidaló azaz az eredeti ablak minél szélesebb volt. Azaz a látvány a sorolt ablakok esetén a leglátványosabb, főképp a faltól falig futó ablakok esetén, hiszen ekkor gyakorlatilag az egész fal üvegfallal, ajtóval kiváltható. Ez esetben, ha harmonika ajtót, vagy tolóajtót építünk be az ablakok helyére, azaz a nyitható felület minél nagyobb, így nyitott állapotban a két tér jobban egybenyitható, s így kellemes modern-mediterrán hangulatot tudunk adni a szobánknak, úgy hathat, hogy maga a szoba egy hatalmas terasz.

Terasz és nappali egybenyitása

Előfordulhat, hogy maga az az ötlet, hogy az ablak alatt a parapetet lebontjuk, s egy francia ablakot építünk be, nem teljesen oldja meg a vágyainkat, mert elképzelhető, hogy az üvegen keresztül nem csak előre, hanem két oldalra is ki szeretnénk tekinteni akkor az alábbi megoldás lehet célravezető:

* 2.a. Ha a folyosónk 120cm széles, s annak végében egy 120cm széles ablak van, akkor az kivéve, a parapetet kibontjuk, s nem a falsíkba helyezzük be az ablakot, hanem két 85cm széles franciaablakot egymásra merőlegesen - a falsíkon mintegy háromszög kiugrást képezve illesszük a falnyílásra. Nyílászárócsere ötletekTermészetesen az ilyen kialakítással a háromszög padló és födémrész zárást is meg kell építeni, legegyszerűbben száraz-építészeti megoldással, s talán legegyszerűbben az új bővítés terhét, a meglévő alapot kiegészítve egy a “háromszög csúcsa alatt elhelyezendő” pontalap fogadhatja.

* 2.b. Hasonló megoldás lehet, ha nem két francia-ablakkal képzünk háromszöget, hanem hárommal négyszöget. Ez esetben a két oldalra-tekintő ablak szélességét tetszésünk szerint választhatjuk meg, míg a háromszög kialakítás esetén a derékszög megtartása mellett az ablakok szélessége meghatározott.
Ezek a megoldások, többszintes ház esetén - minden szinten ismételve - egy karakteres, modern megjelenést adnak a ház külső megjelenésének is.

3. ablakfülke kialakítás

Ez a megoldás angolszász terülten igen kedvelt és elterjedt.  Az ablakokat ívesen, trapéz, vagy téglalap alakban sorolják.

Trapéz alakú ablakfülke

Ablakfülke ívesen sorolt ablakok kialakításával

A “kiugró ablak” kialakítása nem csak hangulati elemként, illetve az oldalra kitekintést szolgálja de igen hasznos felületet kaphatunk úgy, hogy a ház alapterületét nem is növeljük. Egy ilyen ablakban helye lehet a virágoknak, házi kedvenceinknek, a gyerek is szívesen ücsöröghet itt, és milyen hasznos lehet a konyhában, a konyhai munkalap felületének növelése céljából.

Nyílászárócsere ötletek

Tételezzük fel, hogy van egy étkező-konyha helyiségünk, s kicsi a konyhában a munkalap felület. Nem növelhetjük a konyha részét újabb konyhabútorokkal, mert akkor az étkező rész kicsi lesz. Ugyanakkor van egy 180cm széles, vagy még szélesebb ablakunk.
A megoldás a 2.b pontban ismertetetthez hasonló, de nem nyúlunk a parapethez, maximum úgy, hogy az alsó konyhaszekrények magasságával egyező legyen ~85-90cm magas. Az ablakot a meglévő síktól 60cm-rel kijjebb helyezzük, s két oldalra a falsíktó való elállásnak megfelelő szélességű ablakokat helyezünk el. Természetesen ennek az ablakfülkének a megtámasztásáról a megfelelő konzolokkal gondoskodnunk kell, illetve az így keletkező vízszintes nyílásokat megfelelően szigetelve le kell zárni. A munkalap így az ablakfülkébe kerül, s így jutunk változatlan alapterületű helységben az ablak szélességének megfelelő hosszúságú többlet munkalaphoz, úgy, hogy a tér nem lett zsúfoltabb.

4. parapet lebontásával a falnyílás kitolása, s általa francia-ablakfülke kialakítása:

A már ismert angolszász íves megoldások:
parapet lebontásával a falnyílás kitolásaparapet lebontásával a falnyílás kitolása

Amennyiben a 3. pontban említett konyhában nem csak a munkalap felületét kívánjuk növeli a tér zsúfolása nélkül, hanem az alsó konyhaszekrényt, azaz a tárolási kapacitást is, akkor le kell bontani a parapetet, s hasonlóan alakítjuk ki, mint a 2.b pontban, csak nem francia ablakot rakunk, hanem az alsószekrény magasságáig könnyűszerkezetes megoldással jó hőszigetelő képességű falazatot hozunk létre, s üvegezés csak a munkalap feletti részre kerül.

Konyhaablak ablakfülke kialakítás nélkülKonyha alsószekrény behelyezése az ablakfülkébeAhhoz, hogy például egy étkezőt 60cm szélességben megnöveljünk, (mert ekkor 2 fővel többen férnek az asztalhoz, kisebb létszám esetén pedig kellően tágasabb - elegánsabb - a tér) akkor a példában az ablaknál elhelyezkedő hajókonyha egyik szekrénysorát meg
kellene szüntetni, különben a konyha közlekedő útvonala a felére szűkülne rendkívül akadályozná a konyhában a mozgást.

Ahhoz, hogy a konyhaszekrények mennyisége továbbra is megmaradjon - amellett, hogy egy kicsit át kell szervezni a bútorokat (hajókonyhából L-alak és egy sziget átadópult lesz) - a széles ablak kivételre, az alatta lévő parapet fal kibontásra kerül. Az így kapott falnyílásba egy könnyűszerkezetes ablakfülkét építünk be úgy, hogy a 60cm mélységű konyhabútor beférjen. Így a konyha mérete átszervezve, de megmaradt, s az étkező is tágasabb lett, amit pedig az udvarból elvesz az ablakfülke az gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható.
De ugyan ezzel a megoldással egy dolgozó- vagy egy gyerekszobát is bővíthetünk, ha kellően széles ablakkal rendelkezünk, s ide helyezhetjük el az íróasztalt.

Kád az ablakfülkében
Kanapé az ablakfülkében

Ha a folyosónk oldalán van az ablak, vagy egy társalkodó helyiséget bővítenénk az előbbi módon akkor tehetünk ezekbe az ablakfülkékbe francia ablakot, de megtehetjük, hogy könnyűszerkezetes parapettel építjük meg, s így a fülképbe egy kanapét helyezve hangulatos kis zugot alakíthatunk ki akár a folyosón akár egy társalkodó helyiségben is.
Fürdőszoba esetén akár a kád is bekerülhet az ablakfülkébe.

5. az ablak szűkítése

Természetesen fordítva is igaz. Előfordulhat, hogy egy nagyobb nyílászáró feleslegessé válik, s kisebb is elégséges az adott helyiség kívánatos fényigényének biztosítására.
Ekkor ne csak egyszerűen egy ugyanolyan de kisebb ablakra cseréljük a régit, hanem eresszük el a fantáziánkat, tehetünk be hajóablakot, vagy két-három kisebb önálló ablakot vízszintes, vagy épp függőleges elrendezésben.

Tóth Tamás

Forrás:  www.hazepitoklapja.hu