Hírek, újdonságok

Árnyékolás ablakokra, ajtókra

Árnyékolás ablakokra, ajtókra

Ha ablakot vagy ajtót vásárolunk, ma már célszerű kiegészíteni valamilyen árnyékolástechnikai megoldással. Ezeknél a szerkezeteknél is legalább olyan fontos, hogy a vásárlás körülményei tisztázottak legyenek, mint az ablaknál, ajtónál. Akár redőnyökről, falazatba építhető tokokról, árnyékolókról van szó, olyan költséges beruházások ezek, amiket nem engedhet meg magának minden nap az ember.

Nagy beruházások célszerű felhívni a vásárló figyelmét, hogy ne azért döntsön egy árnyékolástechnikai termék mellett, mert olcsó. Tudatos vásárlóként fel kell mérnie a piaci kínálatot, a termékkínálat ár-érték arányát, minőségét, és nem utolsó sorban azt, hogy mit tartalmaz az ár. Ebben az esetben olyan dogokra kell gondolni, mint a beszerelés, szállítás, szerviz, garancia. Vásárláskor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni. milyen az alapanyag-felhasználás, a termék súlya, a tartóelem masszívsága, hova lehet felszerelni.

Alkalmasság

Az egy év jótállás és a három év szavatosság mellett, az 11/1985. ÉVM rendelet arra hívja fel a vásárló figyelmét, hogy a tartós használatra rendelt dolgok például a beépítésre kerülő árnyékolástechnikai rendszerek alkalmassági ideje öt év, vagyis a gyártónak ennyi ideig kell felelősséget vállalnia az általa értékesített termékért. Természetesen a gyártó ennél hosszabb időt is kiköthet, amennyiben azonban kevesebb évet jelöl meg, a fogyasztót ez ne tévessze meg, a kötelező alkalmassági idő ennek ellenére öt év lesz. A gyártó felelőssége a teljes termékre vonatkozik, nem oszlik meg az egyes alkatrészek között (például: a motoros redőny esetében a redőnyre és a motorra nem köthető ki külön-külön a garancia).

Rendeltetésszerű használat

Alapesetben a szerkezeteken feltüntetik a termék tulajdonságait, a kezelési/használati utasításokat, amihez a vásárlónak természetesen igazodnia kell. Ez azért különösen fontos, mert jogvita esetén, amennyiben a gyártó bizonyítani tudja, hogy a termék meghibásodása azért következett be, mert a felhasználó nem rendeltetésszerűen használta a terméket, úgy a vásárló bizonyul vétkesnek. Ugyanakkor gyakran megesik, hogy a gyártó/forgalmazó egyáltalán nem mellékel kezelési útmutatót, és ebben az esetben a felelősség nem a vásárlót terheli majd. A kezelési és használati leírás mellett a gyártó adja ki a szükséges karbantartási feltételeket, és ezek gyakoriságát.

Ha lehet ne maga szerelje..

A komolyabb gyártók és forgalmazók a termékeket - többnyire valamilyen díjazás ellenében - felszerelik. Már a termék megvásárlásakor érdemes megnézni, hogy a termék ára, összeszereléssel együtt pontosan mennyit tesz ki, mert megtévesztőek lehetnek a tájékoztatások. Nem árt tudni, hogyha mégis magunk szerelnénk össze a terméket, és a későbbi hiba a nem szakszerű felszerelésre vezethető vissza, nem élhetünk garanciális igénnyel.

Forrás: Győri Otthon Magazin