Hírek, újdonságok

Energiatakarékos nyílászárókkal az alacsony fűtésszámláért

Energiatakarékos nyílászárókkal az alacsony fűtésszámláért

A gázár ellen legyünk előrelátóak! Cseréljük le régi nyílászáróinkat még a fűtés-szezon előtt. KÖMMERLING műanyag és RÁBA-ABLAK fa ENERGIATAKARÉKOS nyílászárók a RENOMAX stúdiónál.

Tények

A földgáz ára kb. 9 hónap késéssel követi a világpiaci olajárakat. Számolnunk kell azzal, hogy a nyár eleji X dollár hordónkénti olajár valamikor március körül megjelenik a hazai gáz árában is, még ha 10%-onként, csepegtetve kapjuk is az emeléseket.

A téli gázszámlák és a távfűtési számlák is, egyre több családot hoznak lehetetlen helyzetbe, és aki még győzi a fizetéseket, azt is aránytalanul túlterhelik. Keresetünk aránytalanul nagy részét fűtésre fordítjuk.
Ha már tudjuk, hogy mire számítsunk, akár egyedi fűtésű családi házban, lakásban akár távfűtés társasházban, panelházban lakunk, nem szabad figyelmen kívül hagyni a megelőzést.

Lehetőségek

Kétségtelen, hogy a legegyszerűbb megközelítés az energia felhasználás csökkentése takarékossággal. A lakás hőmérsékletének csökkentése egy darabig reális alternatíva, és köztudottan fokonként 6% energia megtakarítását eredményezheti. A megtakarítással azonban inkább a gázfűtés esetén élhetünk, a távfűtésbe jelenleg sokkal kisebb mértékben tudunk beleavatkozni. Komfortérzetünk sem enged a hőfok drasztikus csökkentésének, hiszen 12 fokos lakásban mégsem didereghetünk télen.

Ennél sokkal logikusabb lépés, ha az ablakok szigetelésével kezdjük a megtakarítást, de ennél sokkal hatékonyabb, ha a régi nyílászárókat korszerűbbre cseréljük. A korszerű falszigetelésekkel és a jó nyílászárókkal nagyságrendileg lehet redukálni a fűtési energiafogyasztást. Ezt akkor is érdemes szem előtt tartani, ha a szűkös állami támogatásokból egyelőre csak keveseknek jut. Lakóház esetében közgyűlésen megszavazható a korszerűsítés, és megoldható a hitelből finanszíroztatás is. A megtakarítási lehetőségek magasabbak lehetnek a fűtési hónapokban, mint a hitel törlesztő részletei.(!)

A távhőszolgáltatónak ellentétes az érdeke a fogyasztóval. A rendszer működtetésének költségeit igyekszik beleépíteni az alapdíjba, az energiafogyasztást pedig szintén továbbszámlázza a lakóknak. Ez egy jó és biztos üzlet, veszély csak akkor fenyegeti, ha egyre több fogyasztó nem képes kifizetni a számlát. Addig viszont a szolgáltató sem az energia-megtakarításban, sem az alternatív energiaforrások bevonásában nem érdekelt, inkább abban, hogy minél nagyobb legyen az alapdíj részaránya a teljes fűtési költségen belül.

Egyszeri beruházási költséggel (nyílászáró-csere, falszigetelés), a megállíthatatlanul növekvő energiaárak mellet belátható időn belüli megtérülés remélhető. A villany még mindig túlságosan drága ahhoz, hogy felváltsa a gázt, sőt együtt drágul vele.

Ha megtehetjük változtassunk, mert nem fogjuk győzni a számlák kifizetését!

Forrás:www.ezermester.hu