Hírek, újdonságok

Homlokzati /lépcsőházi/ nyílászárók

Homlokzati /lépcsőházi/ nyílászárók

Egy új lakás építésének vagy a régi felújításának lényeges része a nyílászáró választás. Hiszen mind esztétikailag, mind használati szempontból rendkívül sok mindent kell mérlegelni a döntés meghozatala előtt. A tárgyalt nyílászárók kizárólag a lakásoknál általában alkalmazott anyagokat, szerkezeteket ölelik fel, a főleg más jellegű épületeknél alkalmazott megoldásokat figyelmen kívül hagyva.

I.1. MILYEN ANYAGBÓL ?

Az első kérdés általában a következő: fa vagy műanyag ? Nézzük a jellemzőket - szándékosan nem előnyt vagy hátrányt írok, hiszen egy-egy tulajdonság kinek-kinek lehet jó vagy rossz egyaránt - de tudni kell, hogy mindkét anyagból lehet kiváló minőséget, szépet és használhatót választani.

FA NYÍLÁSZÁRÓK

A fa egy élő organikus építőanyag, fajtájára jellemző erezetével, csodálatos színeivel, mozgalmasságával, kecsességével. Él, ezért szeretetet, törődést igényel, amit sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni. A fát annak ajánlom, aki azonosulni tud ezzel a szemlélettel, a természetes anyagokat kedveli, az évek folyamán gondozza, ápolja nyílászáróit.
A fa ablakok esetén a keret célszerűen 3 ütközéses keresztmetszet, 1vagy 2 gumitömítéssel. Fontos a szárított alapanyag, amely - ha a gyártó igényes - már nem probléma. A megfelelően összeállított és száraz 3 rétegű rétegragasztott alapanyag biztosítja a vetemedésmentességet. A fűrészfogas hossztoldás pedig - ugyan nem mindig szép, de - a fahibák kivágása után is gazdaságos anyagfelhasználást tesz lehetővé. A toldásmentes alapanyag viszont már esztétikailag is maradandó élményt nyújt.
A fafajok tulajdonságai, az évgyűrűk formája, színe mind-mind befolyásolják a nyílászárók megjelenését. Gyárthatóság - műszaki tulajdonságok - ár szempontjából a legkedveltebb alapanyag a borovi fenyő ill. a lucfenyő, de különleges igények esetén tölgyből vagy más fafajból, akár egzotikusakból is készülnek szerkezetek.
A felületkezelés lehetőség szerint üzemben, de lehetőség szerint beépítés előtt történjen! Miért? A keretszerkezet fallal érintkező része is festett lesz, ill. a lezárt felület nem fogja magába szívni az építési nedvességet, tehát nincs vetemedés!

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

A műanyag a mai, modern kor terméke, a célszerűség alapján. Egy jól gyártott, beépített és beállított szerkezet szinte örök darab. Azoknak ajánlom, akik nem ragaszkodnak a természetes anyagokhoz, de jól használható, praktikus, könnyen kezelhető, kevés karbantartást igénylő nyílászárókat szeretnének.
A szinte tökéletes zárás miatt a természetes szellőzés megszűnik, a levegő bevezetését sok esetben mesterségesen biztosítani kell
A műanyag ablakok keretszerkezete - tok és szárny egyaránt - több légkamrás PVC profil, a legnagyobb kamrában horganyzott acél merevítéssel. Figyelem: a profil és a merevítőacél méretei, vastagsága, keresztmetszeti kialakítása a nagy méretű ablakoknál jelentősen befolyásolja a nyílászárók merevségét! A 3 légkamrás profiloknál sok esetben az olcsóbb ár elérése miatt 3 mm-nél kisebb PVC profil falvastagságot használnak, ami nagy szárnyméretnél szintén merevségi problémákat okozhat!
Az alapkonstukció a 3 légkamrás 60 mm-es profil, a felső-középkategóriát az 5 légkamrás 70 mm-es profilok jelentik. A 80 mm vagy annál vastagabb sok kamrájú rendszerek inkább hőszigetelésben tudnak többet.
A profilok 2 vagy 3 ütközéssel készülnek, mindkét rendszernek vannak hívei. A 3 ütközős profilok belső tisztítása a több ütközési felület miatt körülményesebb, beállítása igényesebb!

KOMBINÁLT ANYAGÚ ILL. ALUMÍNIUM NYÍLÁSZÁRÓK

Természetesen más anyagból is készülnek ablakok. Az alumínium nyílászárókat családi házakban ritkán alkalmazzák A kombinált anyagú nyílászárók viszont egyre nagyobb teret követelnek maguknak, hiszen már látni PVC-alumínium, fa-hab-alumínium, PVC-fa anyagú szerkezeteket is. Ezek egyelőre magasabb árszintet képviselnek, de a fejlődés egyik lehetséges útját jelentik.

ACÉL NYÍLÁSZÁRÓK

Külön csoportot jelentenek a speciális / általában acél / biztonsági bejárati ajtók, ezeket általában társasházi lakásoknál használják. A jellemzői a homlokzati nyílászárók végén, külön találhatók
vissza

I.2. MILYEN FORMÁT, MÉRETET VÁLASSZUNK ?

Téglalap alakút, trapéz, háromszög, sokszög alakút, talán íveset?
Nagy vagy kis üvegfelületet, osztottat vagy nagy üvegtáblásat?
Ezek a kérdések a tervezés során kell, hogy eldőljenek, hiszen a nyílászárók formája, mérete, osztása, elhelyezése a ház egészére hatással van, az épület összképét lehet az ablakkal-ajtóval formálni. Az építésszel mindenképpen érdemes megbeszélni az elképzeléseket, ötleteket.
Általában elmondható, hogy a nyitható ablak- vagy ajtószárnyak esetén (különösen a műanyagnál) a téglalap alakú formák az előnyösek a praktikusság, a hosszú távú használhatóság szempontjából. Néhány megjegyzés: a nagy méretű, íves pl. 150/150-es egyszárnyú nyíló-bukó ablakok nagy valószínűséggel nem sokáig fognak mindkét funkcióban akadálymentesen működni.
A 35-40 foknál kisebb hegyesszögű ablakszárnyak nyitáskor elakadhatnak a tokban, amit csak kimarással lehet korrigálni.
Gondolni kell arra is, hogy egy 150/150-es egyszárnyú ablak nyitáskor mekkora helyet foglal el pl. egy 3x3 m méretű szobában, de ugyanez - vagy ennél nagyobb - milyen jól mutathat egy 40 m2-es nappaliban.
Lehetne sorolni mi mindenre kell odafigyelni, érdemes a szakember segítségét igénybe venni.
vissza

I.3. SZÍNEK – FELÜLETKEZELÉS

A választott anyag meghatározza a színezés-felületkezelés lehetőségeit, ezért erről anyagonként érdemes beszélni.

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

Az alapszín egyértelműen a fehér, homogén keresztmetszettel, a termékek jelentős része így készül. A műszaki tulajdonságok itt a legjobbak, a felület kevésbé sérülékeny, a hőmérsékletváltozásból adódó tok- és szárnyprofil tágulás-összehúzódás max. kb. 1mm/m az évszakok változása során. Ez a vasalatok pontos beszabályozásánál lényeges szempont.
Készülnek magas nyomáson kasírozott gyári fóliával profilok különböző homogén színekben /piros, zöld, szürke, stb./ ill. fautánzatú színekben /arany tölgy, mahagóni, stb./. A fólia lehet csak kívül, kívül-belül esetleg csak belül. A színválaszték korlátozott, ilyen igény esetén érdeklődni kell a gyártónál/forgalmazónál a lehetőségekről és az árakról. A színfelár függ a fóliázott oldaltól/oldalaktól, a konkrét színtől esetenként a mennyiségtől. Ez 15-20%-tól 40-60%, speciális esetben ennél több is lehet.
A másik lehetőség a festés, szintén kívül és/vagy belül ill. teljes keresztmetszetben /középen is/. Több rétegben alapozó ill. fedő rétegeket hordanak fel a profilra. A szín tetszőleges, általában a gyártók RAL színskála alapján dolgoznak. A felár itt is általában 15-20%-tól kb. 50%-ig terjed. A műanyagfestés nagyon kényes művelet, csak kevés helyen van megfelelő szakműhely. A felület sérülékenyebb, mint a fólia, nehezen javítható, tisztításánál fokozottan kerülni kell a súroló-maró anyagokat.
A kívül színes profilok hőtágulása a fehérhez képest akár 2-3 szoros is lehet a színtől függően, ez a vasalatok beállításánál okozhat nehézségeket.

FA NYÍLÁSZÁRÓK

Kétféle felületről beszélhetünk. Felületkezelés nélküliről /v. alapkezeltről/ ill. felületkezeltről. Az alapkezelés mindenképpen javasolt, ez rovar-, gomba- és lángmentesítést ill. felületkezelő alapozást jelent. Erre kerülhet rá a beépítés előtt v. után a helyszíni, általában kézi festés, lazúrozás. Ezek minősége, felülete, élettartama, de az ára is kisebb, mint a gyári felületkezelésé. Fontos a mielőbbi felületkezelés a környezeti hatásoktól való védekezés /UV sugárzás, magas páratartalom, stb/ szempontjából.
A gyári felületkezelés több rétegű alapozó- és fedőrétegek felhordását jelenti állandó és megfelelő hőmérséklet, páratartalom és technológia mellett. A felület minősége és élettartama lényegesen jobb. A festék lehet lazúr, különböző pigmenttartalommal /kevésbé vagy jobban fedi a fa rajzolatát/ ill. teljes fedő festék tetszőleges RAL színben. A gyári festés felára kb. 15-40%, a festés-csiszolás minőségéről mindenképpen érdemes meggyőződni a gyártónál/forgalmazónál bemutatott mintaszerkezeteken.

KOMBINÁLT ANYAGÚ ILL. ALUMÍNIUM NYÍLÁSZÁRÓK

Az alumínium felületek porszórt vagy festett kivitelben készülnek tetszőleges színben. A felület tartóssága az előzőekhez képest itt a legjobb, utókezelést gyakorlatilag nem igényel. A kombinált anyagú nyílászárók felületképzési lehetőségei az alkalmazott anyagoktól függően megegyeznek a fent leírtakkal.
vissza

I.4. HŐSZIGETELÉS, NAPVÉDELEM

A nyílászárók felületének 70-85%-a üveg, tehát az üveg hőszigetelő képessége nagyrészt meghatározza a komplett nyílászáróét is. A mérőszám az átlagos hőátbocsátási tényező /”u” érték/, mely minél kisebb, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A hagyományos 2 rétegű float üvegezés /u=2,8 W/m2K/ már idejétmúlt, ugyan a magyar szabványnak megfelel, ezt új nyílászárókba beépíteni nem javaslom.
A fokozott hőszigetelésű üvegezés /azaz: 4 mm low-E üveg – 16 mm légrés – 4 mm float üveg/ hőátbocsátása u=1,4 W/m2K, ugyan ez argon gáztöltéssel u=1,1 értéket mutat. Speciális üvegrétegrenddel elérhető az u=0,6-0,9 érték is, ezek már un. passzív házaknál is megfelelnek.
Nem keverendő össze a hőszigetelés a nap/fény/védelemmel, noha a két dolog némiképp összefügg. Míg a fokozott hőszigetelő üveg a nap melegét és a napfényt beengedi a lakásba, csak a belső hő kiáramlását akadályozza meg, a napvédő üvegek a napfény belépését is csökkentik. A napvédelem anyagukban színezett /reflexiós/ üvegekkel érhető el, ezt magánlakásokban ritkán alkalmazzák.
Ma már léteznek un. multifunkciós üvegek is, melyek mindkét funkciót ellátják.

A hőszigetelés természetesen a tok- és szárnykereteknél is fontos. A fa nyílászárók kerete a vastagságtól függően /ált.68-85 mm/ u=1,6-1,2 értéket tud.
A műanyag nyílászáróknál a 60 mm-es, három kamrás profiloknál u=1,6, az öt kamrás, 70 mm-es profiloknál u=1,2-1,4 körüli értékek a jellemzőek.
Természetesen ennél vastagabb keret, ill. kombinált anyagú /pl. fa-hab-alu/ keretszerkezeteknél ez az érték akár 0,6-0,7 értéket is elérhet.
vissza

I.5. ÜVEGEZÉS EGYÉB KÉRDÉSEI

A külső zaj elleni védelem, különösen nagy forgalmú utak mellett fontos előfeltétele az egészséges lakás és életkörülményeknek. A 4-16-4 mm hőszigetelő üveg hanggátlása 33-34 dB, amely normál körülmények között megfelel. Nagyobb zajterhelésnél a zajvédelem vastagabb egy- vagy műgyantával ragasztott többrétegű üvegekkel ill. speciális /SF6/ gáztöltéssel javítható akár 50 dB körüli értékig is.
A passzív biztonsági üvegek az emberek üveg által okozható komoly sérülésektől való védelmét jelentik. Ezek az edzett ill. a biztonsági fóliával bevont üvegek
Az aktív biztonsági üvegek a vagyon és/vagy személy védelmét jelentik támadással szemben. Ezek a minősített A-B-C kategóriás dobás-áttörés ill. golyóálló üvegek.
A belátást gátló üvegek a különböző mintás katedrál üvegek /fatörzs, delta, csincsilla, stb./, ill. különböző színes díszüvegekkel lehet még a nyílászárókat ellátni.
vissza

I.6. VASALATOK (FA- ÉS MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓKNÁL)

ABLAK- ÉS ERKÉLYAJTÓ VASALATOK

A nyíló, a bukó ill. a bukó-nyíló ezüstös felületkezelésű /ólommentes/ ablakvasalatokon a zárónyomás szabályozására alkalmas zárgörgők, a hibás működtetést gátló, a 3 dimenzióban állítható pántok már alapkövetelmények. A közép- ill. felsőkategóriában biztonsági gombafejes ill. rés-szellőzős vasalatokat is lehet választani, akár biztonsági kilinccsel.

BEJÁRATI AJTÓ VASALATOK

Alapesetben a gyártók általában egy zárbetétes, 4 görgő + zárnyelv felépítésű kilincs működtetésű biztonsági zárat kínálnak. A görgők befeszítése nem különösebben bonyolult feladat. A biztonsági zárak a min. 2 acélcsapos vagy 2 kampós kivitelnél kezdődnek, itt már legalább három komolyabb zárási pontot kell befeszíteni. A második cilinder tovább növeli a biztonságot.
 
Gyarmathy Ernő
GS Ablaksziget, Győr

Forrás: www.otthonkalauz.hu