Hírek, újdonságok

Hőszigetelő redőnyszerkezetek

Hőszigetelő redőnyszerkezetek

A tűző napsugarak ellen nyáron az ablakokra szerelt redőnyök hatásos védelmet nyújtanak. Számos változatuk létezik, ezáltal bármilyen ablakra felszerelhetők. Érdeklődjön a Áronház Kft.nál!

Az esztétikus redőnyök nem csak a fény, az időjárás, vagy az utca zaja ellen óvnak, de megfelelő technika alkalmazásával segíthetnek a betörésvédelemben is. A nálunk is évtizedek óta elterjedt redőny reneszánszát éli. A gyártók fejlesztéseinek köszönhetően, rendelkezésre állnak a technikai megoldások mind új, mind meglévő nyílászárók árnyékolástechnikai eszközeinek gazdaságos és korszerű felszerelésére.

A külső tokos redőnyök talán a legkedveltebb megoldások, amelyek a régebben redőnyökkel nem rendelkező ablakokra is felszerelhetők. Legnagyobb hátránya, hogy mivel a felcsévélt redőnyt védő és befogadó szekrénytoknak nincs a falban kialakított helye, a tok méretétől függően leszűkíti az ablak magasságát. Ezért a minitokos változatok terjedtek el inkább, különösen a normál méretű ablakok esetében.
Ezeknél azonban többnyire csak 27mm-es keskeny léceket lehet használni, ami széles redőnyöknél nem ideális, legfeljebb osztott felülettel kialakítva. Ez viszont azzal jár, hogy kettő, vagy több redőnymozgató szerkezetre van szükség, ami növeli az árat. Előnye, hogy a redőnytagok könnyen felhúzhatók, és így a jobb szellőzést is könnyebb beállítani. Ez akkor válik igazán fontossá, ha a redőny mozgatását a tok közelsége miatt csak zsinórral lehet megoldani.
Ha sötét színű lamellákat választunk, meggondolandó a sztirolhab szigetelésű elemek alkalmazása is, amely a redőny hatásosságát jelentősen növeli. A lécoldalvéges megoldásúak pedig meggátolják a lécek oldalra csúszását, széleik megszorulását.

Az alumínium lamellás redőny ugyan drága, de hosszú életű, kiváló hőszigetelő tulajdonságú és egy kicsit könnyebb a műanyag lécekből állóknál. A lefutók kiválasztásnál a gumiperemesek tűnnek előnyösebbek, mert csendesebb a redőnytest mozgatása, és szélben sem fog a lefutó szélének verődve zajt csapni.
Az integrált szúnyogháló lehetőségével is érdemes számolni, hiszen jó védelmet ad a rovarok és szöszök ellen. Arra azonban már jó előre számíthatunk, hogy a külső tokos redőnyöknek csak a belső oldalát tudjuk majd kényelmesen tisztítani, a külső felületük ugyanis leengedve csak kívülről érhető el. Ahol ez nem lehetséges, külső lemosásuk szinte lehetetlen, bár évente legalább kétszer szükség lenne rá. A faablakok külső felújítását is megnehezítik a felszerelt lefutók, amire nem árt felkészülni.

Az elfalazható tokos redőnyszekrények előnye, hogy az ablak fölé kerülnek, így az ablak teljes bevilágító felülete megmarad. A másik előnye, hogy a redőnyszekrény levakolva teljesen eltűnik. Hátránya azonban, hogy általában csak az ablakkal együtt építhető be. Az ilyen szekrények hőszigetelése nem jelent problémát, mert ezt a redőnytokba épített sztirolhab szigetelés teljesen megoldja. Hátrányként említhetőm még, hogy a beépítés és a bevakolás kissé hosszadalmas művelet és nagyon pontos felmérést igényel, viszont a redőnyszekrény teljesen láthatatlanná válik.
Arra is van mód, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes megfontolni a motoros mozgatás opcióját. Ugyanis ezeknél a lamelláknál csak 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróbát jelent minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá teszi.

Érdemes tehát már most megfontolni, hogy még a nyári forróság beköszönte előtt beszerezzük ezeket az eszközöket, hogy a nyári szabadság tényleg a felhőtlen pihenés és a kellemes kikapcsolódás jegyében teljék, még akkor is, ha azt éppen nem a strandon töltjük.

Forrás: www.ezermester.hu