Hírek, újdonságok

Milyen nyílászárót vegyek?

Milyen nyílászárót vegyek?

Műanyag, vagy fa? Ez az igazi kérdés, vagy sokkal mélyebbre kell ásnunk, ha okosan akarunk dönteni?

A nyílászáró vásárlás nem csak építkezésnél fontos, felújítások során is szinte az első helyen szerepel a kicserélendő elemek között. Ha ablakcserére gondolunk, szinte magától adódik a kérdés - amin aztán később a család minden tagja napokig vitatkozhat -, műanyag, vagy fa nyílászárót vegyünk? Nagyon sokan vannak, akik helytelenül az ár alapján döntik el, melyik termék kerüljön a házba. Mások a „jóbarátra” hallgatnak, akinek semmi szakmai tapasztalata nincs, de esküszik a fára, vagy épp a műanyagra. Megint mások az első ügynöktől veszik meg ablakaikat, akivel találkoznak, és aki természetesen biztosítja a tulajdonost, hogy ennél a terméknél sem olcsóbb, sem jobb nem létezik a piacon.

De mi az igazság? Ez érdekel mindnyájunkat nem igaz? Ha egy gyártó honlapját felkeressük, vagy egy ügynökkel beszélünk, nem látjuk a teljes képet, mert természetesen mindenki a sajátját lát(tat)ja a legjobbnak. Ha hétfőn meggyőznek minket, hogy a műanyagnál jobb termék nincs, kedden bebizonyítják, hogy a fa az egyetlen értelmes választás, és így tovább.

Nincs más hátra, lássunk egy független cikket a témakörben. Mint nagyon sok esetben, itt is az az elsődleges kérdés, hogy mik az építtető igényei. Ne azon gondolkozzunk, hogy műanyag, vagy fa, hanem azon, mire szeretnénk használni? Nézzük meg mindkét típus előnyeit és hátrányait!

A műanyag (valójában PVC-U) nyílászárók egyik kiemelkedő előnye, hogy a tisztántartásuk rendkívül egyszerű feladat. Az üvegek takarításakor a keretre is fordítunk némi figyelmet és el is felejthetjük az ügyet. További előnye az igen kedvező ár. A fa nyílászárókkal összehasonlítva körülbelül 20-30%-kal olcsóbban juthatunk hozzá műanyag ablakainkhoz. A korszerű gyártási technológiával előállított műanyag nyílászárók már az UV sugárzásnak is tökéletesen ellenállnak, valamint színtartósságuk évtizedekig biztosított, nem kell tehát ettől a korábban gyakran emlegetett hátránytól sem tartanunk. Az igazi hátránya sajnos az esztétika. Nem mindenkinek felel meg az egyszerű fehér nyílászáró látványa, nyilvánvaló előnyei ellenére sem. Érdemes megjegyezni azonban, hogy egyre több gyártó használ famintázatú műanyagot, amelyek – némi csiszolással – néhány éven belül látvány tekintetében is felvehetik a versenyt a fa nyílászárókkal.

A fa ablakok és ajtók igazi előnyét talán említeni sem kell. A famintázat egyéniséget ad minden darabnak, jó az ember közérzete a természetes anyag közelében. Itt jött el az a pont, amikor tisztáznunk kell egy félreértést. Biztosan látott már bútorlapot. Arra gondolok, ami préselt pozdorjából készül, a felülete pedig szép famintázatú. AZ NEM FA!!! Hogy jön ez a nyílászárókhoz? Nagyon sok fa nyílászárót gyártó cég is hasonló műanyag bevonattal látja el ablakkereteit. Így az – a műanyaghoz hasonlóan – szintén alig igényel karbantartást, nem kell gyalulni, sem festeni, mindössze a gyártó által adott UV álló szerrel kell lekezelni minden évben egyszer. (Lehetőleg tavasszal) Nem is maradt komoly hátránya a fa nyílászáróknak a műanyaggal szemben, mindössze az ár. Ez a különbség maradni is fog, aki fából készült ablakon keresztül óhajtja szemlélni a világot, bizony jól teszi, ha mélyen a zsebébe nyúl!
Mi alapján döntsünk, ha építkezés vagy felújítás miatt nyílászáróra van szükségünk.

Íme a lista:

1. Milyen hőszigetelő tulajdonsággal bír a nyílászáró?

Az egyik legfontosabb szempont. Ha a fal hőszigetelésére már elegendő gondot és pénzt fordítottunk, nem hagyhatjuk, hogy a nyílászárónkon keresztül elszivárogjon az otthon melege. Az üvegek hőátbocsátási tényezőjét egy számmal szokták meghatározni, amelyről minden gyártótól érdeklődhetünk. Ez a szám azt hivatott megmutatni, hogy egy egységnyi
üvegfelületen keresztül egy egységnyi idő alatt mekkora hőmennyiség képes keresztülhaladni. Mértékegysége: W/m2K.
Értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a hőátbocsátási tényező.

2. Mennyi garanciát vállal a gyártó a termékére?

Gyorsan megtudhatjuk, mennyire bízik saját termékében a gyártó cég. A garanciánál fordítsunk különös figyelmet az egyes alkatrészek jótállására is. Van olyan gyártó, aki nem vállal felelősséget a vasalatra, illetve arra, hogy az üvegrétegek közti gáz nem fog néhány év alatt kiszökni az ablakból. Ha ugyanis a rétegek közti argon, vagy krypton gáz netán eltávozna, erősen romlana a nyílászáró hőszigetelése.

Ha erre nem vállalnak garanciát, néhány év múlva előfordulhat, hogy nagyon becsapva vacogunk majd a radiátor mellett.

3. Vállalja-e a gyártó a beépítést?

Minden magára valamit adó nyílászáró-gyártó cég vállalja a beépítést! Akkor érezhetjük jó kezekben magunkat, ha az árajánlatban automatikusan szerepel a szállítás ára, feltételei, valamint a beépítés ára is. Ha ilyet látunk, nem egy pénzhajhász céggel hozott össze minket a sors, aki minden fillért meg akar fogni, hanem egy jól szervezett, profi
gyártó céghez került ajánlatkérésünk. Ez jó jel!

4. Milyen vasalatot épít be a gyártó cég?

Ha sikerült kiszakadnunk az esztétika és a hőszigetelés bűvöletéből, fordítsunk egy kis figyelmet a vasalatra is, ami legalább annyira lényeges szempont, mint a fentebb említett kettő. Csak a márkás vasalatokban bízzunk meg, mert ezek biztosítják az ablakaink és ajtóink megfelelő záródását! Nélkülük semmit sem ér a hőszigetelés. Nem utolsósorban pedig a biztonságunk is ezeken a „láthatatlan” kiegészítőkön múlik.

Nyílászáró sokféle van és szerencsére akad a piacon megbízható márka bőven! Ha a fenti intelmeket megszívleljük, biztosan sok évig fogunk örülni jó választásunknak.

Demeter Kornél
www.epitesiportal.hu