Hírek, újdonságok

Nyílászárók átláthatóan

Nyílászárók átláthatóan

A legtöbb házban a legelterjettebek a kétrétegű (dupla) befelé nyíló ablakszerkezetek. Ezeknél a szerkezeteknél a külső és belső ablaknak külön, de egybeépített tokja van.

Az ablakok közfali részét béléssel szokták borítani, csakúgy, mint az ablaknyílás szoba felé eső részének oldalfalát. A könyöklő fal felső részét a könyöklő deszkával, a könyöklő falnak a szoba felé eső részét pedig rámás és kitöltéses szerkezetű borítással burkolják.

Az ablakokon betóduló világosságot lehet mérsékelni vagy egészen elzárni az ablaktáblákkal (spaletta) vagy ablakredővel. Az ablaktáblák rámás-kitöltéses szerkezetü falapok, amelyek összehajlíthatók és így az ablakszerkezet által le nem foglalt ablaknyílás oldalának fekszenek, vagy pedig ott az erre a célra szolgáló szekrénybe befordíthatók.

Az ablak asztalosmunkájára legalkalmasabb a tölgyfa, a pitchpine (amerikai szurkos fenyő), az erdei fenyő, olcsóbb árunál a lucfenyő. Ekkor azonban a külső tokot, a szárnyakat és a vállpárkányt erdei fenyőből kell készíteni.