Hírek, újdonságok

Bejárati ajtó, beltéri ajtó a lakás dísze

Bejárati ajtó, beltéri ajtó a lakás dísze

Építkezés, felújítás során minden részlet összefügg valamelyik másikkal. Ilyen sarkalatos pont a nyílászárók, leginkább a bejárati és belső ajtók kiválasztása. A külső és belső összhang érdekében az ajtó formája és színe alapkérdés.


Házunk építése előtt a tervezésnél figyelmünket semmi sem kerülheti el. Sajnos kevesen gondolják végig ebben a szakaszban, hogy minden a leendő berendezés függvénye: a kapcsolók, a dugaljak helye, a vizes kiállások, a gépészet. Otthonunk leendő stílusa meghatározza a burkolatokat, a majdani színeket, ez pedig már leszűkíti az ajtóválasztás lehetőségét. A hazai piacon egyre inkább nő a választék, és a nagy műhelyek magas színvonalú műszaki felszereltsége lehetővé teszi az egyedi gyártást is.

Stílbútoroknál az adott formajegyeknek kellene megjelennie a nyílászárókon, a kereten és az ajtófronton is. Ha ez anyagi okok miatt nem lehetséges, mert egyedi gyártást feltételez, akkor legalább semleges, de mindenképp szép profilírozású, keretbetétes ajtót válasszunk. Anyagát tekintve lehet ez hagyományos épületfából gyártott, fedőfestékkel a fal színéhez hangolt, vagy tömörfa és furnéros ajtó, amelyek színe illeszkedik a leendő bútorokhoz. A választott pácanyag fontosabb, mint sokan gondolják, nem minden - külön-külön mutatós - szín tehető egymás mellé. Próbáljunk meg egy harmóniasorban maradni, és egy adott szín különböző árnyalatait alkalmazni!

A modern berendezéseknél is a stíluskövetés legyen az ajtóválasztás alapja. Legegyszerűbb, ha a beltéri ajtót az első megvásárolt bútornak tekintjük. Így egyszerűvé válik a dolgunk; high-techhez üveg vagy fém,ajtó minimál design-hoz teljesen sima, rusztikushoz tölgyajtó vagy fenyőajtó és így tovább.

Az ajtóforgalmazó, ajtógyártó cégek profik lévén jó tanácsadók és partnerek. Az egyedi darabok megtervezését - akár fotók alapján is - mindenképp szakemberre kell bízni.

Helyezzünk tehát nagyobb hangsúlyt az ajtóválasztásra, ne kelljen bánnunk, hogy sok pénzt költöttünk, mégis rossz döntést hoztunk. Előrelátónak és körültekintőnek kell lennünk az ajtóvásárlásnál, hogy otthonunk teljes harmóniáját élvezni tudjuk.

Draveczki Julianna

www.ezermester.hu