Hírek, újdonságok

Tíz kérdés-tíz válasz a műanyag ablakokról, nyílászárókról I.

Tíz kérdés-tíz válasz a műanyag ablakokról, nyílászárókról I.

Ötször tíz kérdés a műanyag ablakokról, nyílászárókról, a PREMIER Ablakrendszerektől

Tulajdonképpen mióta léteznek ablakok?
I.e. 4000-ben Perzepolisz lakóházainak ablakszerű nyílásai voltak. Kréta szigetén, a minói palotákban ismerték a szárnyakat és kereteket. A görög átriumházakban, a belső udvarra nyíló ablakokat művészien díszítették I.sz. 100-ban, a rómaiak üvegbetéteket használtak. 1800-tól kezdve tudtak nagy üvegtáblákat előállítani.

Miért nevezzük az ablakokat "a ház szemeinek"?
Az ablakok az utcára néznek, vagy az udvarra. Az ablakok kinyílnak, becsukódnak, fényesek vagy élettelenek. Az ablakokon keresztül érzékeljük a környezetünket. Az ablakok betekintést engednek a lakók lényébe. Egy ablak nélküli ház arcnélkülinek hat. Azt mondjuk: A szem a lélek tükre. Az ablak viszont a ház jellemét tükrözi vissza.

Hozzájárul az ablak az építéshez?
De még mennyire! "Belülről" lényegesen meghatározza, hogy jól érezzük-e magunkat, hogy él-e a ház vagy a lakás. "Kívülről" az ablakok tagolják, simítják, vagy plasztikussá teszik a homlokzatot, nagyfelületű üvegezéssel, vagy kisrészes üvegosztókkal a jellegét is meghatározzák.

Mi kölcsönzött az ablak-témának ekkora jelentőséget?
Manapság az ablakok döntenek a ház komfortja és költségei, tekintélye és kinézése felett. Az épületfizikai teljesítmények először a műanyag ablakokkal kerültek a "központba". Az ablakot hangos világunk, a korlátozott energiahordozók, a biztonság, az értékmegőrzés és az értéknövelés iránti igény tette jelentős épületelemmé.

Az ajtók és ablakok gyakran ugyancsak különbözők. Van ennek valami műszaki oka?
Szó sincs róla. A PREMIER Ablakrendszerek bejárati ajtókhoz való rendszertechnikájával a leggazdagabb kialakítási sokféleséget, egyedülálló profiltechnológiát, nagy stabilitást és betörésvédelmet kínál. Ezen kívül nem csupán a bejárati ajtók minőségi és vizsgálati rendelkezéseinek tesz eleget. A profilok a hőszigetelő aluprofilok legmagasabb osztályába tartoznak.

Vannak, akik azt állítják, hogy már a műanyag-kort éljük. Nem túlzás ez kissé?
Egyáltalán nem. A műanyag-szintézis egyre tökéletesebb lesz. A mérték utáni anyag már valóság. Ma néhány műanyagfajta már szívósabb és ellenállóbb, mint az acél, elektromosan vezethetők, a legmesszebbmenőkig hő- és fagyállók. Az autógyártás, a környezettechnika, az egészségügy, stb. ma már elképzelhetetlen műanyag nélkül.

Minden műanyag egyforma?
Nem. Éppen az a műanyagok előnye, hogy felhasználásukhoz méretre szabhatók. Tulajdonságaikban a molekuláris felépítés csekély megváltoztatása már jelentős változásokat hozhat létre. Éppen ezért elsősorban az ablakprofiloknál sosem mondható, hogy: a műanyag – műanyag.

Műanyag - mi is ez tulajdonképpen?
A műanyagok teljesen újonnan felépített, a természetet "utánzó", értékes műszaki tulajdonságokkal rendelkező anyagok. Az első műanyagtól, a kaucsukból nyert keménygumitól kezdve, az olcsó tömegműanyagokon keresztül, máig egy egész sor rendkívül speciális műanyagfajtákat fejlesztettek ki, amelyek rendkívüli nehézségeket is megoldanak.

Mi is a PVC?
A polivinilklorid - röviden PVC - termoplasztikus, természetes nyersanyagokból, sóból és kőolajból nyert műanyag. A por alakú PVC -t különböző eljárási fokozatokban gyártják. A PVC a legnagyobb alkalmazkodóképességgel, gazdaságossággal rendelkező és legjobban elterjedt műanyagfajták egyike.

Milyen építési területeken alkalmaznak PVC-t?
A PVC építési termékként engedélyezett, és az építtetők körében jól ismert anyag. Csövek, ereszcsatornák, külső burkolatok,
fedések, átvilágítók gyártásához, szakipari munkákhoz, kábelcsatornákhoz és táblákhoz éppoly természetesen alkalmazzák, mint az
ablakokhoz, redőnyökhöz és zsalukhoz. A gazdaságilag és ökológiailag ésszerű, hosszú használat tartama mindig meggyőzően hat.

Forrás: premierablak.hu