Hogyan válasszak - ablakot

AMIRE ODA KELL FIGYELNI!

Magyarországon több mint háromszáz cég kínálja csaknem harminc profilcsalád hetven-nyolcvan féle nyílászáró rendszerét. A bőség a hivatásos tervezőknek is fejtörést okoz: melyik vállalkozás termékét válassza, a fára vagy a műanyagra voksoljon-e, hogyan találja meg a legjobb minőséget?

A nyílászárók kiválasztásakor sokan elsősorban az esztétikumra hagyatkoznak, mások a funkciót részesítik előnyben: minél több világosságot, friss levegőt engedjenek be a külső tértől elhatároló nyílászárók, ugyanakkor minél jobb legyen a hő- és hangszigetelésük. Rendelkezzenek a falak penészedését megelőző résszellőzővel, esetleg zsalus szellőzőráccsal, vasalatuk legyen strapabíró, precíz, biztosítson könnyű nyitást-zárást. E követelményeknek ma már mindegyik termék megfelel, árban, minőségben mégis nagy a szóródás. Ablakaink, ajtóink készülhetnek fából, fémből, műanyagból. Az ÉMI bevizsgálással foglalkozó szakemberei szerint mindegy, miből gyártották nyílászáróinkat, a minőséget a gyártási körülmények és a szakszerű, körültekintő beépítés határozza meg.


NAGY KÜLÖNBSÉGEK!

Nyílászárókat már ötven éve készítenek műanyagból. Az UV sugárzás- és ütésálló, modifikált kemény PVC-ből lévő termékek ma már nem színeződnek el, mint korábban, nem vetemednek, nem korhadnak, jó az időjárás- és kopásállóságuk, karbantartási szükségletük minimális. Az viszont tévedés, hogy nem öregszenek: a tűző napfénynek kitett anyag idővel elveszti fényét, rideggé válik, az erős mechanikai igénybevételnek kitett pontjain károsodik. Ez ellen sokszínű acryl vagy szolid, nemes fa utánzatú dekorációs bevonattal, porszórásos festéssel, porszórt alumíniumbevonattal, leghathatósabban pedig kapcsolt alumíniumszárnnyal védekezhetünk.

A ránézésre hasonlónak tűnő gyártmányok között nagyok a különbségek: eltérhet az alapanyag minősége, szilárdsága, tartóssága, a szerkezet és a feldolgozás minősége, más lehet a profilképzés, a tömítőrendszer.

Az alapanyagot ütésálló, fokozottan ütésálló és rendkívül ütésálló osztályokba sorolják. Ettől függ, hogyan viselkedik az ablak, ajtó a nagy melegben, hidegben, milyen a termék sarokszilárdsága. Az igényes gyártók a legmagasabb kategóriájú anyagot használva a sarkokat saját anyaggal hegesztve alakítják ki, amivel olyan homogén szerkezetet nyernek, mintha az egész keret egy darabból készült volna. A lágy alapanyagot felváltotta a kemény, a profilba acélmerevítés került, ezáltal nőtt az ajtók, ablakok stabilitása, tartóssága. A minőség ismérve a kemény PVC-ből, acélmerevítéssel készült, legalább ötkamrás profil és a különleges üvegezés. Ma már léteznek nyolckamrás, 70-80 mm beépítési mélységű, hármas üvegezésű, nehéz nemesgázzal töltött, lágyfém bevonattal ellátott, fokozottan hőszigetelt üvegezésű (0,6 W/m2 körüli Ug-értéket mutató), csúcstechnológiás típusok is. (pl. PREMIER Comfort-line, Trend-line,KÖMMERLING 88+)


DÖNTŐ AZ ALAPANYAG

Annak ellenére, hogy a fa nyílászárók drágábbak, mint a műanyagok, a természetesség, a gazdagodó színválaszték miatt egyre többen visszatérnek hozzájuk. Alapanyagnak általában mesterségesen szárított lucfenyőt, ritkábban erdei vagy borovi fenyőt, elvétve tölgyet, csert, egzotikus faféléket használnak a gyártók. A tokot és a szárnyat úgynevezett élfából alakítják ki. A vetemedés, csavarodás, repedezés elkerülése végett három vagy több rétegből ragasztóval, 68-88 mm szerkezeti vastagsággal tömbfát képeznek.
Az egyes rétegek a csomók, nagyobb hibák kiejtésével, hosszabb-rövidebb darabokból, fésűs összelapolással hossztoldva készülnek. Az igényes, lazúros szerkezeteknél a külső és belső borítóréteget hossztoldás nélküli lamellákból gyártják. A feltűnően olcsó fa nyílászáró joggal keltheti fel a gyanúnkat: valószínűleg nem megfelelő faanyagból készült, ezért néhány éven belül vetemedés, repedés várható rajta! A jó minőségű alapanyag azonban kellő szilárdságú, erős és alaktartó, egyben könnyen megmunkálható.
Az anyag mellett legalább olyan fontos a szakszerű beépítés is. Gyakran előfordul például, hogy nem megfelelően kiszárított fát építenek be, ami a későbbiek során szintén vetemedéshez vezet.VASALAT ÉS BIZTONSÁG

Az ajtók, ablakok két fő része a szárny és a tok. A tok szerepe sokrétű, egyrészt az ablakot vagy az ajtót a befogadó falhoz
kapcsolja, hordozza a szárnyat vagy a szárnyakat a vasalás közvetítésével, biztosítva a mozgatást és a zárást. Ahhoz, hogy a mozgatás és a zárás optimális legyen, nagyon jó vasalatokra van szükség. A régi vasalatok gyenge minőségű anyagból, pontatlanul készültek, gyakran akadoztak, hibásan működtek. Az újakhoz magas szilárdságú ötvözeteket használnak, bírják a hőszigetelő üvegszerkezet s az üveget befogadó masszívabb keret megnövekedett súlyából eredő terhelést, igénybevételt, alacsony súrlódásúak, korróziómentesek, ugyanakkor többpontos záródást biztosítanak. A vasalatgyártók betörésgátlás céljára a standard széria mellett biztonsági változatot is kínálnak. A betörésbiztos ablakok, ajtók kétfokozatú vasalatrendszerrel készülnek, amelyek a hagyományos zárási funkció mellett többletbiztonságot nyújtanak. Ezt különleges szilárdságú ötvözetből készült gombafejcsapos zárakkal, másrészt több zárónyelvvel érik el. A minőségi gyártók az ablakoknál külön figyelmet szentelnek a sarkok és szabad részek kialakításának, hogy a szárny ne legyen kiemelhető.

Kicsitől vagy nagytól rendeljünk?

Sokunkban él az előítélet: a nagyvállalat rugalmatlan, nehezen teljesíti a megrendelő egyéni igényeit, szériatermékeket gyárt rutinszerűen. Ezzel szemben a kis cég figyelmes, minden óhajunknak eleget tesz. Mindebből annyi igaz, hogy a kis műhelyek sokszor nagyon rövid határidővel vállalják a megrendelt nyílászáró elkészítését, kapacitásuk azonban véges. A kis cégek előnye, hogy helyben vannak, így a felméréstől a beépítésig személyes kapcsolatot tarthatnak a megrendelővel, és gyorsabban reagálnak az esetleges változtatási szándékra. A nagy gyárak, e mintát követve, olyan viszonteladói értékesítési hálózatot hoztak létre, ahol megfelelő szaktudással rendelkező alkalmazottak tartják a vásárlókkal a kapcsolatot.
Az évtizedes tapasztalattal rendelkező nagy gyártók a korszerű technológiáknak köszönhetően nagyüzemi körülmények között képesek állandó, jó minőséget produkálni. Emellett folyamatosan ellenőrzik beszállítóikat, a felhasznált alapanyagok és alkatrészek minőségét, a képzett szakembergárda pedig folyamatos fejlesztésekkel fáradozik egyre jobb minőségű, a vásárlók igényeit minden téren kielégítő termékek előállításán.

Ezzel szemben a kis műhelyek a piaci verseny hatására kénytelenek leszorítani az áraikat, s az alacsony árak biztosításának érdekében gyakran olcsó, bizonytalan származási helyű alapanyagokat használni, ami problémát okozhat a garanciakötelezettségnél.
Például a fa nyílászárók minőségét nagyban befolyásolja a felületkezelés, a festési és szárítási technológia, a festék vastagsága. A nagyüzemi gyártás során a gépek beállítását, a festékek összetételét, rétegvastagságát és szárítási idejét is rendszeresen ellenőrzik. Az egész folyamatot szigorú minőségbiztosítási rendszer szabályozza.

A műanyag ajtók és ablakok előállítása egyszerűbb, a technológia kisebb befektetést igényel. Ennek ellenére sok gyártó a még olcsóbb előállítás érdekében olyan elemeken spórol, amelyek a termék használati értékét és élettartalmát is csökkentik.
A nyílászárók megválasztásánál tehát nem az ár az elsőrendű szempont: érdemes olyan gyártót választani, amely garantáltan jó minőségű alapanyagokból dolgozik, és rendelkezik a megfelelő referenciákkal.

Forrás: www.nyilaszaro.lap.hu