Kilincsek

A kilincs nem csak a komfortos és funkcionális ajtóhasználat mellékterméke, hanem a konstrukció alapja, sőt, komoly dekorációs értékkel is bír. Kilincsválasztásnál először a méreteket és műszaki tulajdonságokat határozzuk meg (zárbetét típusa, kilincs és zártengely közötti távolság, stb.), ezek után lehet elkezdeni a kilincs szemrevalóságának vizsgálatát.


Kilincs választékunk


kilincs kilincs kilincs kilincs
'Modern’ kilincsek 'Design’ kilincsek 'Classic’ kilincsek 'Rustic’ kilincsek
kilincs kilincs kilincs kilincs
'Mandelli’ kilincsek 'FSB’ kilincsek 'Project’ kilincsek 'Security’ kilincsek

Speciális kilincs választékunk


kilincs kilincs
Szállodai kilincsek Üvegajtó kilincsek

A kilincs alapkivitele:

 • Rozettás: 2 darabból álló kilincs. Majdnem minden zártípushoz (kilincs-kulcs távolságtól függetlenül) felszerelhetőek)
 • Hosszúcimkés (hagyományos)
 • Gombos (nincs mozgó kilincs).

A kilincs és a zárszerkezet:

 • kilincs és a zártengely közötti távolság lehet:
  - 90mm (Magyar Szabvány, MSZ),
  - 55mm (MSZ),
  - német szabványúaknál 72mm (BB, PZ) és 78mm (toalett zárnál),
  - külföldi bejárati ajtóknál: 92mm, 88mm, 85mm.
 • zárnyílása:
  - hagyományos kulcslyukas,
  - zárbetétes (cilinderes),
  - toalett zár.

Rozettás kilincseknél nincs jelentősége a távolságnak, azonban fontos már most megjegyezni, hogy az 55mm-es távolság esetén nem túl esztétikus a látvány, mivel túl közel kerülnek egymáshoz a körrozetták!


A kilincs alapanyagai:

 • réz: ez a legnemesebb és a leghagyományosabb kilincs alapanyag, változatos felületekkel: lakkozott réz, szatén réz, króm, matt króm, szatén nikkel, antik,súrolt bronz, patinás réz és PVD felülettel,
 • rozsdamentes acél: rendkívül ellenálló, modern alapanyag, matt vagy fényes felülettel,zamakból: réznél kissé merevebb, nikkel alapú ötvözet, jellemzően króm, matt króm és nikkel felülettel,
 • alumínium: könnyű, tartós és divatos alapanyag, 3 különböző felülettel: ezüst, pezsgő és bronz színű eloxálással,
 • kovácsolt vas: szintén hagyományos alapanyag, ezüst antikolással, fa, porcelán, metakril: kiegészítő alapanyagok.

A beltéri ajtók a legtöbb esetben hagyományos, kulcsos zárral szereltek, normál, kulcslyukas (BB) kilincsre van szükség ez esetben. Lehetnek speciális toalett zárral szerelve is (pl. fürdőszobaajtó), a fordítógombos kilincs (WC) használatával belülről kulcs nélkül tudjuk zárni a helyiséget, mégis veszély esetén kívülről egy lapos fémtárggyal (pénzérmével) könnyen nyitható az ajtó. Ez kisgyermekes lakásokban elengedhetetlen feltétel.


A kilincsek ápolása

A lakkozott felületű réz kilincsekre különösen igaz, hogy kerülni kell a kemény tárgyakkal való érintkezést, mert ez könnyen a felület karcolódásához, a lakk kopásához, vagy sérüléséhez, ezáltal pedig a réz oxidációjához vezethet. A kilincsek felületének védelme érdekében kerülni kell a vegyszerekkel való közvetlen érintkezést, mert a lakkozás könnyen megsérülhet. A lakkozott réz kilincseket óvja a sugárzó hőtől, direkt napsugárzástól, mert ez könnyen elszíneződését okozhat. Tisztításukhoz puha, száraz, vegyszermentes törlőkendőt használjon!