Hírek, újdonságok

Mitől jó egy erkélyajtó, vagy ablak hőszigetelése?

Mitől jó egy erkélyajtó, vagy ablak hőszigetelése?

Az üveg, mint tudjuk, nem szigetel — legyen bármilyen vastag is. A rétegezett üvegezésű ablakok hőszigetelésüket elsősorban az üveglapok közötti légrésnek köszönhetik, amely argon- vagy kriptongázzal töltött.

A kripton a jobb szigetelő, de jóval drágább is, mint az argon, mely szintén kiválóan szigetel. A szigetelés függ a tok szigetelőképességétől is, valamint a megfelelő tömítésektől, az üveglapok közötti távtartótól és az üveglapok számától. Mivel a fa és a műanyag jó szigetelő, az alumínium viszont nem, az ablakszerkezetek általában vagy műanyagból, vagy fából készülnek, de esztétikai szempontból kívülről mindkét anyag kaphat egy alumíniumborítást. Ez az aluburkolat lényegében szinte a színskála bármelyik árnyalatára festhető, de lehet akár faerezetű is, ahogyan a ház stílusa megkívánja.

 A síküveg lapok közé távtartót is beépítenek, amely az ablakok stabilitása miatt fontos, valamint azért, hogy a légrésből a gáz ne tudjon kiszivárogni. Régen ez alumíniumból készült, ma azonban az ennél jobban szigetelő nemesacélt részesítik előnyben. Bár a műanyag jobban szigetel, mint a nemesacél, hátránya viszont, hogy nem annyira formatartó. A háromrétegű ablaküvegekkel, az üveglapok közti légrés növelésével pedig növelni lehet a szigetelő- képességet. Ennek mértékegysége is van, melyet nagy U-val jelölnek. Minél kisebb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelése, a termékek kiválasztásakor érdemes erre figyelni.