Hírek, újdonságok

Fa nyílászárók - vissza a természetbe?

Fa nyílászárók - vissza a természetbe?

Nyílászáró választásakor felmerülhet a kérdés, melyik lenne a legtökéletesebb küllem, időtállóság szempontjából? Elterjedtek ugyan a műanyag változatok, mégis többen a fa alapanyag mellett teszik le voksukat főként természetközelsége, barátságos, meleget árasztó hangulata miatt.

Tekintsük át röviden a különféle faanyagokból készült nyílászárók előnyeit, hátrányait.

A fából készült nyílászárókat áttekintve alapanyagként felfedezhetjük a borovi-, tölgy-, vörös-, lucfenyőt, merantit. Amennyiben teljes mértékben  a természetesség hívei vagyunk, a borovi fenyő javasolt, amely felülkezelést nem igényel magas gyantatartalma miatt. Hátránya, hogy ha felülkezelt borovi fenyőből készült nyílászáró tulajdonosai leszünk, a ragyogó napsütés ajtó-ablak tekintetében nemcsak a vidámságot csalogathatja elő, hanem a látványt is, miszerint napsütötte ajtónk ledobja a kezelést, majd kiszáradva berepedezik.

Lucfenyő esetében a felülkezelés tökéletesen megvalósítható, a trópusi fafajtákban pedig a pára és a nedvesség a legkevésbé tesz kárt.

A jelenleg a piacon kapható faablakok 92 mm-es profilvastagságúak, 3 rétegű üvegezéssel rendelkeznek. Mindehhez társul a négyszeres felületkezelés.