Hírek, újdonságok

Zsaluzia mindennapjaink kényelméért

Zsaluzia mindennapjaink kényelméért

Sétáink alkalmával gyakran elámulunk az építészek alkotta üvegpalotákon, amelyek többségében, ha nem a közösségi élet színterei, irodaként funkcionálnak. Tágasság, szabadságérzet, kötetlenség, tehát mindenképpen egyfajta pozitív életérzést társítunk a nagy üvegfelületekhez egészen addig, míg 30 fokig fel nem szökik a hőmérő higanyszála.

Megoldás azonban erre is kínálkozik belső illetve külső árnyékolási eszközök terén is. Fókuszunkba jelen cikkünkben a hatalmas üvegfelületek takarására legpraktikusabb megoldás, a zsaluzia kerül.

Felmerül a kérdés, miért nem redőny? A válasz kézenfekvő, ha az üvegfelület nagyságát, valamint napsugárzásnak kitettségét vizsgáljuk. A redőny ugyanis elzárja a közte és az üvegfelület között lévő légteret, ergo a fokozott napsütésnek kitett nagy felületet átforrósítva az üvegfelület is átveszi a hőenergiát, és a továbbiakban ez a hőenergia irodánkat fogja fűteni.

Fentiekkel ellentétben a zsaluzia nagy előnye, hogy a cirkulációt az üvegfelület és a felszerelt árnyékolástechnikai eszköz között lehetővé teszi, ezáltal a kellemetlen mellékhatásként jelentkező átforrósodás megelőzhető.

A zsaluzia külső árnyékolástechnikai eszközként megvalósítja ugyanazt, mint belső árnyékoló társa, a reluxa, vagyis működtetése során ugyanúgy megoldható a fel-le mozgás, valamint a lamellák döntése, így napsütötte időkben szűrtfényt tudunk irodánkba engedni.
További előnye, hogy mint külső árnyékoló társai véd a zajártalmak ellen valamint a nemkívánatos szennyeződések is épületen kívül tarthatóak.