Hírek, újdonságok

Mi a passzívház?

Mi a passzívház?

A passzívház egy olyan épületet jelent, melynek belső klímája télen-nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül.

Az épületnek optimális összhangban kell lennie a fal, a padló, a tető és az ablakok hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásának (pl. napenergia, szélenergia).

A passzívház egy olyan épületet jelent, melynek belső klímája télen nyáron kellemes érzést biztosít hagyományos fűtési rendszer nélkül. Az épületnek optimális összhangban kell lennie a fal, a padló, a tető és az ablakok hőszigetelő képességének, az épületek tájolásának az alkalmazandó anyagok minőségének, a belső higiénikus klímát előállító állandó friss levegőről gondoskodó hőszivattyús fűtési eljárásnak, valamint a természetből nyerhető egyéb energiaforrások kihasználásának (pl. napenergia, szélenergia).

Passzívház működése :
A passzívház rendkívül egyszerű fizikai törvények alapján működik:
A kifelé áramló hőveszteséget minimálisra csökkenti, a beáramló napenergiát pedig maximálisan kihasználja. A melegnek a "termikus" burkon történő kiáramlását tökéletes hőszigeteléssel, légzárással, a hőhídak teljes kiküszöbölésével és a kompakt épületformával akadályozzuk meg.
A passzívházakban a kívülről bejövő levegő felfűtése, illetve hűtése a Föld és a Nap energiájának felhasználásával történik. Az ellenáramú hőcserélő kontrollálja az állandó légáramlást és az elhasznált levegő hője, 90% - os hatásfokkal felmelegíti a beáramló friss levegőt. A passzívház belső tereinek fűtése alapvetően a nap melegének hasznosításával történik. A délre néző nagy ablakfelületek beengedik a napsugarakat, amelyek felmelegítik a levegőt, amit aztán a hőszigetelt falak nem engednek kifelé visszaáramlani. A nyári túlmelegedés ellen hagyományos árnyékolók, kiálló erkélyek, rolók, pergolák védenek.

Természetesen vannak olyan napok, amikor a borult ég miatt nem jut elegendő napenergia a belső terek fűtésére. Ilyenkor még mindig segítenek az elektromos áramot termelő napelemek és a melegvizet termelő napkollektorok, melyeknek vízét nagy puffertartályokban tárolhatunk.

A világon mindenütt folyamatosan növekszik az energiafogyasztás, és ez távlatilag - de már a jelenben is - főleg az energiahatékonyság fokozásával, valamint a megújuló energiák alkalmazásával kompenzálható, azaz kiváltható. Ausztriában jelenleg a megújuló energiák aránya 23%, az arányt 2010-re 25, 2015-re pedig 45%-ra szeretnék növelni.

Sajnos házaink energiapazarló módon épültek, szakértő vélemény szerint a passzívház-szabvány áttörést hozhat a fűtési energiafelhasználás csökkentésében, de az egyéb energiafogyasztást (melegvíz, áram) csak a megújuló energiák kiterjedt alkalmazásával lehet tovább csökkenteni. Ezek hamar megtérülő többletköltséget jelentenek.

Forrás: www.passzivhazak.hu