Hírek, újdonságok

Mi is az a műanyag ablak?

Mi is az a műanyag ablak?

Mi is az a műanyag ablak és vajon barátságban van-e a környezet- tel?A műanyag ablakok és ajtók nagy része ma már kemény PVC-ből készül.Ez az anyag 57 % klórból (amit konyhasóból nyernek) és 43 % kőolajból áll. Az értékes és szűkös mennyiségben rendelkezésre álló kőolajforrásokat a PVC azáltal kíméli, hogy a profilgyártók nagyrészt konyhasótartalommal egészítik ki a kőolajat.

 Valóban környezetbarát ez az anyag? A válasz röviden: igen. Ráadásul ez több szempontból is igaz. A PVC egyrészt energiát takarít meg, másrészt újrahasznosítható. A nyílászárók gyártásához felhasznált alapanyagok (keretanyagok) ökológiai hatásairól az elmúlt években több tanulmány is készült, és a Svájci Államszövetség Anyagvizsgálati- és Kutatási Intézete megállapította, hogy:

* egy rossz minőségű ablak használatából adódó energiaveszteség sokkal károsabb a környezetünkre, mint a műanyag ablak gyártásából adódó környezetterhelés
* azon keretanyagok, amelyek egy zárt körforgási folyamatban újrahasznosíthatók, ökológiailag kedvezőnek tekinthetők és a műanyag ablak esetében ez igaz.

Ami tehát a környezet védelmét és a lényeges ökológiai szempontokat illeti, a műanyag ablak egyértelműen vezető helyet tölt be, mert kedvező hőszigetelési tulajdonságaival energiát takarít meg, újrahasznosítható és nem igényel gyakori javítást, vagy ápolószert, ezért megelőzi a felesleges környezeti terhelést.


Hogyan védi a környezetünket a műanyag (PVC) nyílászáró?
 
* Újrahasznosítható alapanyagból készül, ezért környezetbarát.
* Kevés karbantartást és ápolást igényel, ezért kevesebb tisztítószerre, vegyszerre van szükség.
* A műanyag nyílászáróval ellátott helyiség fűtési igénye kisebb, ezért a műanyag ablak különösen energiatakarékos,
  sőt, a fűtésből származó káros anyag kibocsátás is csekélyebb.

Forrás: www.fotonablak.hu