Hírek, újdonságok

Résmentesítés nyílászárókon

Résmentesítés nyílászárókon

A résmentesítést saját kezűleg is meg tudjuk oldani hisz ez költségkímélő, és ez a módszer is tud időtálló lenni.

Létezik ugyan egy, a korszerű ablakokkal szinte azonos értékű, utólagos résszigetelési megoldás, ám ez sem mondható olcsónak, mivel az erre szakosodott vállalkozók általában 450-550 Ft/m áron vállalják az ajtók, ablakok réseinek megszüntetését. Az Euro-strip néven elterjedt, mart hornyú résszigetelési eljárás azonban csak szilárd szerkezetű nyílászáróknál igazán hatásos.
Lényege, hogy a keretekbe utólag bemart hornyokba ún. szakálas "O" idomokat erősítenek. A tömítés anyaga lágy és vékonyfalú üreges szilikon gumi idom, amely a szélsőséges hőhatásoktól függetlenül maradandó alakváltozás nélkül rugalmas marad. A réseket így ideálisan kitölti, igazodva a rések méretéhez. További előnye, hogy mázoláskor eltávolítható, és újra visszahelyezhető a kitisztított szélű hornyokba.
Ez azonban nem is olyan egyszerű, mert a horonyba nyomott tömítő idomok a rések nagyságához igazodó méretűek, így kiemelésük után a különféle daraboknak az eredeti helyükre kell visszakerülniük. A tökéletes zárás érdekében ugyanis már eredetileg a rések mérete alapján választják ki a 6, 8, 10, 12 mm átmérőjű tömítőanyagokat, és a sorrendjüket visszahelyezéskor nem ajánlatos megváltoztatni.